Kuchařský zázrak: Brambora stáhne sůl z polévky, stačí ji správně použít
Někdy stačí jen trocha nepozornosti a ztráty soustředění a přesolená polévka je na světě. Z chutného vývaru se rázem stane přesolená pohroma, kterou v tomto stavu nikomu servírovat nechcete. Naštěstí ale existuje jednoduchý trik, jak celou situaci zachránit.
Přesolit pokrm čas od času zvládnou i zkušení kuchaři – zvlášť když zrovna vaří ve spěchu nebo suroviny přidávají od oka. Pokud jste to s jejím dochucením přehnali, nemusíte polévku z drahocenných ingrediencí nutně vyhazovat do koše.
Brambora jako rychlá záchrana
Pokud při ochutnávání polévky zjistíte, že jste to se solí tak trochu přehnali, nezoufejte. Zkuste do ní přidat několik oloupaných syrových brambor a povařte je po dobu zhruba 15 minut. Brambory totiž mají přirozenou schopnost absorbovat nadbytečnou sůl a s vaším kulinářským uměním vám tak mohou značně pomoci. Po uvaření můžete brambory jednoduše vyhodit nebo je konzumovat.
S tím souvisí i to, že do polévky můžete zkusit přidat více ingrediencí (samozřejmě pokud to je v souladu s vaším receptem). Díky dalším surovinám se efektivně sníží celková koncentrace soli a polévka získá nové chutě a textury, které pomohou její nadměrnou slanost lépe vyvážit. Hodit se k tomuto účelu budou zejména různé druhy zeleniny, jako je mrkev, celer, cuketa nebo cibule. Pomoci si ale můžete i větším množstvím masa, luštěnin nebo těstovin.

Ředění polévky? Ano, ale s mírou
První pomocí proti přesolené polévce může být i její mírné naředění. V této souvislosti je ale třeba to s přidáním vody nepřehánět. Pokud byste se například snažili objem polévky zdvojnásobit, riskujete, že výsledná chuť bude vodová a vlastně nijaká. Všechny pracně získané chutě totiž zředíte a nebudete mít nic.
Vzhledem k tomu se vyplatí s vodou šetřit a případně sáhnout po jiných ingrediencích, které slibují podobný účinek a zároveň zachování chuti. Skvělou variantou může být u krémových polévek smetana ke šlehání, která trochu srazí slanost, zároveň výsledný pokrm příjemně zjemní. Pokud se do vašeho receptu smetana nehodí, můžete si pomoci plechovkou sterilovaných rajčat.
Pro podobné případy se také vyplatí mít po ruce v mrazáku nesolený vývar. S jeho pomocí můžete polévku efektivně naředit, aniž byste přišli o její chutnost.
Pomoci si můžete i cukrem
Pro částečnou neutralizaci slané chuti velmi dobře poslouží cukr nebo med. V tomto ohledu si ale pohlídejte množství a s touto surovinou to zbytečně nepřehánějte. Cukr by zkrátka a jednoduše polévku nikdy neměl osladit, ale pouze zmírnit její slanost. Proto jej přidávejte postupně v menším množství a polévku průběžně ochutnávejte.
Stejně jako cukr vám přitom dobře poslouží i kyselá složka, například citronová šťáva nebo ocet. Kyselost těchto surovin totiž naruší jinak ostrou chuť soli a pokrm bude o něco chutnější. Stejně jako u cukru ale buďte opatrní s množstvím. Tento trik zpravidla skvěle funguje u polévek s rajčatovým nebo zeleninovým základem.
Kromě sladké a kyselé složky si můžete pomoci také kořením a bylinkami, které polévku ozvláštní a slanost rovněž mírně srazí.

Podávejte k polévce nápoj s bublinkami
Pokud všechny rady pomohly jen částečně a vy pořád bojujete s přesolenou polévkou, kterou nechcete vyhodit, máme pro vás ještě jeden tip. Při jejím servírování si vezměte na pomoc perlivé nebo šumivé nápoje. Ať už se bude jednat o šumivé víno nebo třeba perlivou limonádu, bubliny pomohou neutralizovat chutě. Při párování jídla s těmito nápoji se nadměrné množství soli alespoň trochu vytratí.
Zdroje: prozeny.cz, blesk.cz