Dřevěné prkénko si žádá víc než opláchnutí. Vyčistíte ho pomocí soli a citronu
Dřevěné prkénko patří ke kuchyňským nástrojům, které používáme prakticky denně. Ačkoliv se s nimi pojí řada benefitů, postupem času na nich mohou ulpívat nejrůznější pachy, skvrny a nečistoty. Obyčejné opláchnutí pak bohužel nestačí a na řadu přichází účinnější zbraně.
Dřevěné prkénko časem přirozeně ztrácí svůj vzhled. Kromě toho ale může začít i nepříjemně zapáchat a tento pach se následně může přenášet na další suroviny. Výsledkem jsou méně chutné pokrmy, které jsou těmito pachy přímo ovlivněny.
S dřevěným prkénkem se pojí spousta výhod
Kuchyňské prkénko ze dřeva se vyplatí hned z několika důvodů. Nejen, že v kuchyni hezky vypadá, ale zároveň jej ocení i vaše nože. Tento materiál totiž nemá tendenci nože tupit tak rychle jako například plast.
Díky přirozené schopnosti dřeva pohlcovat tekutiny je tento materiál antibakteriální. Pokud na takovém prkénku krájíte něco s obsahem tekutin, dřevo tuto tekutinu vsákne do sebe a v určité míře nabobtná. Přebytečná tekutina se pak dostane zpátky na povrch, kde ji umyjete, nebo se uzavře v dřevě samotném.
Dezinfekci prkénka je třeba provádět alespoň jednou měsíčně
V jednotlivých pórech dřevěného prkénka se postupem času mohou usazovat zbytky potravin, přebytečná vlhkost i bakterie. Bez pravidelného čištění a dezinfekce tak může představovat hygienické riziko. Tímto způsobem jej zbavíte veškerých nečistot a také nepříjemného zápachu. Zároveň snížíte riziko přenosu případných bakterií na další potraviny během vaření.
Osvědčenou metodou pro dezinfekci dřevěného prkénka je jeho posypání obyčejnou kuchyňskou solí. Tu důkladně rozprostřete po celém jeho povrchu a následně vše přetřete rozpůleným citronem. Zatímco sůl pomůže vytáhnout v rýhách usazené nečistoty, citronová šťáva spolehlivě odstraní případné skvrny nebo třeba zápach způsobený krájením ryb či aromatického česneku. Směs citronu a soli můžete nechat na prkénku pár minut působit, a poté již jen vše opláchněte proudem vlažné vody.

Myčce se obloukem vyhněte
Dřevěné prkénko do myčky nádobí nepatří. Dlouhé namáčení a vysoká teplota mu totiž nesvědčí a může snadno dojít k deformaci nebo praskání dřeva. Často agresivní mycí prostředky mohou rovněž odstranit oleje, které prkénko chrání před vysycháním. Dlouhé namáčení může zapříčinit, že se prkénko vyboulí a bude nadále nepoužitelné.
Nezapomínejte na olejování a voskování
V rámci pravidelné péče o vaše kuchyňské náčiní byste neměli zapomínat ani na olejování a voskování dřevěného prkénka. Aplikace tohoto speciálního oleje se obecně doporučuje zhruba jednou měsíčně, případně podle potřeby. S jeho pomocí přitom materiál zůstane hydratovaný a bude lépe chráněn před praskáním a deformacemi.
K tomuto účelu skvěle poslouží potravinářský minerální olej, který je zcela bezpečný pro styk s potravinami a nepojí se s ním proto žádné riziko. Na rozdíl od jiných olejů nežlukne, takže se časem neznehodnotí a nezačne nepříjemně zapáchat. Minerální olej se také velmi rychle a efektivně vstřebává do dřeva a na prkénku nezůstává mastný film.

Prkénko je potřeba správně skladovat
Pro ochranu dřevěného prkénka je správně zvolený způsob skladování zcela zásadní. Ideální je, když máte možnost jej v kuchyni uložit ve svislé poloze. Díky tomu kolem něj může volně proudit vzduch a dochází k dokonalému vysušení po každém použití. Prkénko můžete opřít o zeď nebo využít speciální stojan na prkénka.
Vyhněte se však jeho umístění do bezprostřední blízkosti dřezu nebo zdroje tepla (typicky varné desky). Dřevo je totiž náchylné jak na nadměrné teplo, tak i vlhko.
Zdroje: cistedrevo.cz, toprecepty.cz, kuchynskaprkenka.cz