Vodu z vařených brambor nevylévejte. Pomůže rostlinám, vlasům i při úklidu
Vařené brambory jsou oblíbenou přílohou k různým pokrmům. Využít se dá také voda, kterou obvykle vyléváme do odpadu. Obsahuje prospěšné látky, které si oblíbily nejen rostliny.
Vařili jste brambory a vodu z hrnce následně vylili do odpadu? Pak jste se právě zbavili zázračného pokladu, který se dá využít nejen jako zálivka do truhlíků. Uvařená voda, kterou ideálně před vařením neosolíte, totiž obsahuje škrob a různé vitamíny. Z brambor se do ní dostává například vitaminy B a C. Mimo to obsahuje i draslík či hořčík. Tedy látky, které slouží nejen jako vzpruha pro rostliny.
Škrob a vitamíny jako přírodní hnojivo
Neosolená voda z brambor je variantou přírodního hnojiva. Podporuje lepší růst rostlin a listům dodává jejich přirozenou barvu. Zároveň škrob podporuje takzvanou mikrobiální aktivitu v půdě. Ta pomáhá s růstem kořenů, chrání rostliny a také rozkládá organické látky.
Pokud se rozhodnete květinám dopřát luxus speciální závlahy, zalévejte je vodou z brambor alespoň jednou týdně. Voda by při zalévání měla mít pokojovou teplotu a nalévat byste ji měli ke kořenům. Pohlídejte si i čas zalévání. V letních parnech venkovní rostliny zalévejte jen v ranních nebo večerních hodinách.

Škrob je i pomocníkem v kuchyni a koupelně
Kromě přírodního rostlinného hnojiva má voda z brambor i další různá využití. V kuchyni ji lze použít jako zahušťovadlo šťávy k masu a omáčky. Obsažený škrob zahustí také polévku. Té navíc dodá výraznější chuť.
Škrob působí také jako odmašťovač a čistič. Díky vodě z brambor zvládnete odmastit a umýt hrnce i dřez nebo oživit nerezové povrchy. Své místo si tato voda najde i v kosmetice. Teplá bramborová voda zklidní podrážděnou nebo suchou pokožku. Může pomoci při ekzémech nebo proti pokožce spálené sluncem. Vždy ale nejdříve na kousku kůže vyzkoušejte vaši reakci.
Stejně tak se voda používá i při mytí vlasů. Ty zpevňuje a zajistí jejich lesk. Ideální je po umytí na opláchnutí použít právě vodu z brambor. Ta vás navíc zbaví lupů a zklidní podrážděnou pokožku.
Vodu nikdy nesolte
Voda z brambor má díky obsaženému škrobu a různým vitamínům a minerálům blahodárné účinky nejen pro rostliny, ale také naše tělo. Nikdy ji nepoužívejte horkou a osolenou. Sůl by vyvolala podráždění a nadělala více škody než užitku. Abyste měli jistotu, že voda funguje, vždy ji nejdříve vyzkoušejte a pár hodin počkejte na reakci.

Rostlinám prospěje i banán nebo kávová sedlina
Pokud chcete rostlinám dopřát výživnou zálivku, brambory ale zrovna nemáte po ruce, existují i jiné varianty. Oblíbený je rozvar z banánových slupek, kávová sedlina nebo voda z vařené zeleniny jako je například mrkev nebo brokolice. I tyto druhy obsahují velké množství vitamínů, které pozitivně ovlivní růst plodin nejen na zahradě.
Kávová sedlina se stává stále oblíbenější surovinou. Tu lidé získávají například v kavárnách. Její pravidelné používání v přiměřené míře zajišťuje výživu rostlin. Sedlina obsahuje dusík, draslík, fosfor i další prospěšné látky. Navíc může pomoci při odhánění škůdců. Rádi ji nemají například mravenci nebo slimáci. I při používání kávové sedliny existují určitá pravidla. Aby správně fungovala, nezahrabávejte ji hluboko do půdy. Dodržujte i přiměřené množství. V opačném případě může dojít k ohrožení růstu.
Zdroje: Lvickov, iReceptar, Rostlinky