Vaječné skořápky nevyhazujte: Skvělé hnojivo i ochrana proti slimákům
Skořápky od vajec často končí v koši, v lepším případě pak v bioodpadu. Je to ale škoda, zejména pokud máte zahrádku. Můžete totiž ušetřit stovky korun za hnojiva.
Vaječné skořápky jsou bohaté na celou řadu živin. Obsahují především uhličitan vápenatý, kterého obsahují více než 90 procent. Tato sloučenina je hlavním zdrojem vápníku pro rostliny. Prvek je důležitý především při tvorbě buněčných stěn a ke správnému vývoji kořenového systému. Bez vápníku jsou rostliny slabé, mají tenká nekvalitní pletiva nebo poškozené plody. Vápník navíc umí neutralizovat půdu, což je důležité pro většinu druhů zeleniny, ale i některé okrasné rostliny.
Kromě vápníku obsahují skořápky i další prvky. Zmínit můžeme například hořčík, fosfor, draslík, stopové množství zinku nebo železa. Všechny tyto minerální látky jsou důležité pro správný vývoj rostliny, bujný růst, kvetení i velké a kvalitní plody. Vaječné skořápky jsou navíc šetrné k životnímu prostředí, ekologické a nestojí v podstatě nic.

Kam skořápky nasypat? Možností je víc
Předtím, než skořápky od vajec nasypeme do zahrady, je vymyjeme a dobře osušíme. Následně je můžete buďto rozdrtit v hmoždíři, nebo je přímo rozemlít na prášek. Zpracování závisí i na tom, co všechno od skořápek očekáváte.
Drcené nebo mleté skořápky pak můžete přimíchat do substrátu, kterým následně naplníte květináče, nebo přisypávat přímo k rostlinám. Velmi dobře fungují u rajčat, které potřebují vápníku poměrně hodně. Ocení je také dýně, papriky nebo zelí, ale využít je můžete prakticky kdekoliv. Pozor si dejte jen na kyselomilné rostliny, jako jsou borůvky, vřesy, rododendrony a podobně. Těm by skořápky zbytečně narušily kyselé pH v půdě a rostliny by chřadly.
Další možností je pak kompost. Dobře umyté skořápky na něj jednoduše naházejte, vyplatí se je opět podrtit. Kromě toho, že do kompostu přidají živiny, umí dobře vyvážit i jeho kyselé složky a zlepšují tak kvalitu výsledného substrátu. Na kompost k nim přihoďte klidně i prázdné plato bez případných nálepek, které zastane “hnědou” část surovin na kompost a recyklovaný papír se zde rozloží velmi rychle.
Nevyhazujte skořápky ani pokud nemáte zahradu. Stejně jako prospívají zelenině, prohnojí i substrát pokojových rostlin. Použití je v podstatě stejné. Skořápky nadrťte na co nejjemnější prášek a přisypte přímo ke stonku rostlin. Přidat je můžete i při přesazování, kdy je jednoduše přimíchejte do nového substrátu.

Přírodní ochrana proti škůdcům
Mnoho zahrádkářů nedá na skořápky od vajec dopustit ještě z jednoho důvodu. Slouží totiž jako mechanická bariéra před útoky slimáků. V tomto případě je dobré mít skořápky opravdu suché a drtit je na větší kousky. Ty poté nasypejte kolem sazenic, na cestičky v záhonech nebo kolem nich. Vytvoříte tak nepříjemnou překážku pro plže, kterým ostré hrany skořápek nedělají dobře a znepříjemňují jim pohyb. Metoda sice není stoprocentní, ale pokud nechcete používat zbytečnou chemii, vyplatí se ji kombinovat s dalšími ekologickými tipy, jako jsou třeba plechovky s pivem.
Domácí hnojivo ze skořápek
Pokud skořápky sbíráte celou zimu a máte jich najednou více, dá se z nich vyrobit také tekuté hnojivo. Rozemleté skořápky nasypeme do sklenice a zalijeme čistou vodou. Směs necháme přibližně dva dny odstát a poté ji scedíme (cedit nemusíte, záleží na preferencích a velikosti rozdrcených kousků skořápek). Vzniklý nálev můžete skladovat v uzavíratelné láhvi a použít ho k zalévání rostlin v jarních měsících.
Skořápky lze pouze nadrtit nebo rozemlít a uchovávat je ve sklenicích s víkem. Díky tomu budete mít ekologické hnojivo vždy po ruce. Před drcením se ještě doporučuje vaječné skořápky chvíli usušit v rozpálené troubě. Tím se urychlí jejich rozklad a navíc se zničí případné patogeny.
Zdroje: Ceskestavby.cz, iReceptar.cz, Denik.cz