V obchodech se objevilo máslo, které nechcete na stole: Jediný detail vám ukáže pravdu
V poslední době obchody nabízejí másla, která se kvalitou od toho tradičního dost liší. V praxi to pak vypadá tak, že cena se zvyšuje a kvalita snižuje. Stačí ale věnovat výběru másla zvýšenou pozornost, kupovat produkty od prověřených výrobců a zaměřit se na jasné složení.
Jak poznat nekvalitní máslo?
Kvalitní máslo má alespoň 80 % tuku a pyšní se přirozenou chutí. To ale v obchodě nemůžete vyzkoušet, proto si všimněte i jiných ukazatelů kvality. Podívejte se na přidané látky a obsah tuku. Pokud je máslo výrazně světlé, obsahuje aditiva nebo je jeho obsah tuku příliš nízký, pravděpodobně se nebude jednat o kvalitní a chutný výrobek. Současně by máslo nemělo obsahovat zahušťovadla, konzervanty, stabilizátory, zvýrazňovače chuti nebo antioxidanty.
Na co se při výběru másla zaměřit?
Kvalitní máslo je totiž jednoduché a obsahuje minimum ingrediencí, v podstatě jen smetanu a případně sůl. Podívejme se na pár klíčových faktorů, které vypovídají o kvalitě produktu.
Barva: Máslo má přirozeně smetanovou barvu, která je trochu do žluta. Pokud je ale výrobek výrazně žlutý, je nejspíš dobarven přírodním barvivem. Máslo by nemělo být ani příliš světlé.
Balení: Vybírejte produkty s neporušeným a nepomačkaným obalem. Současně by mělo být uskladněno v teplotních podmínkách 4 až 8 °C s výjimkou stolních másel, která se skladují i v teplotě pod bodem mrazu.
Datum spotřeby: Zkontrolujte datum doporučené spotřeby. Mezi tímto termínem a datem výroby je obvykle přibližně 40 dní. Čerstvé máslo je pak specialita, která se prodává do 20 dní od data výroby.
Obsah mléčného tuku: Jak zmiňujeme výše, máslo by dle předpisů mělo obsahovat 80 až 90 % tuku. Běžně máslo obsahuje 82 % tuku nebo 84 %, což ale již zvyšuje cenu.
Chuť: Kvalitní máslo má nasládlou a smetanově mléčnou chuť. Nemělo by chutnat nakysle, sladově nebo kvasnicově, protože to by mohla být známka použití nekvalitního mléka. Současně dbejte na to, aby máslo nebylo přehnaně žluté na povrchu i po rozkrojení a aby nezapáchalo. To by mohlo znamenat žluklost nebo oxidaci mléčného tuku. Ani chuť by nebyla příjemná, ale natrpklá.
Hmotnost: Máslo má obvykle 250 gramů, ale najdou se i balení o hmotnosti 200 gramů, což nemusí být na první pohled patrné. Věnujte tedy údaji o hmotnosti pozornost. Na druhé straně například biomásla pocházející z mléka dojnic na ekologických farmách mají obvykle nižší gramáž.
Obsah vody: Ten by měl být maximálně 16 %. Ačkoliv na obalu tento údaj nebývá uveden, je to pro výrobce závazná podmínka. Zároveň musí máslo obsahovat do 2 % mléčné sušiny.

Co tedy je a co už není máslo?
Tradiční máslo obsahuje nejméně 80 % mléčného tuku. Pokud je máslo označené jako tříčtvrtětučné (60 až 62 %) nebo polotučné (39 až 41 %), stále ale nesmí obsahovat rostlinné tuky. V těchto případech už jsou povolena éčka a u přidaných rostlinných tuků je povoleno máslo označit jako směsný tuk, nikoliv přímo máslo.
Másla označena jako čerstvá se smí prodávat jen 20 dní od data výroby a při uskladnění v prostorech do 8 °C. Másla označena jako stolní jsou skladována delší dobu, nejdéle však 1 rok. Zároveň můžou být uskladněna v chladírenských, ale také mrazírenských teplotách.
Jak máslo pečlivě otestovat?
Pokud rádi experimentujete, můžete máslo otestovat. K nejúčinnějším způsobům patří test v horké vodě, ve které by se mělo kvalitní máslo zcela rozpustit a zbarvit se do mléčné barvy. Neměly by vznikat sraženiny.
Kvalitní máslo by také pod bodem mrazu mělo zkrátka zmrznout. Přítomnost rostlinných tuků zmrznutí nedovolí. Zkuste tedy máslo zmrazit a následně nakrájet. Jestliže to nepůjde příliš hladce a máslo se bude drobit, je to dobré znamení. Pokud půjde máslo krájet jednoduše, nejedná se o kvalitní výrobek.
Zdroje: dtest.cz, ferpotravina.cz, toprecepty.cz, bmartinums.cz