Krysa v misce, šváb na talíři. Slavný řetězec v šoku zavírá tisíce restaurací
V současné době mají lidé tendenci zkoušet stále nové pokrmy, které jsou mnohdy vyrobeny z dosti nezvyklých ingrediencí. Poměrně oblíbeným se tak stal např. hmyz. Jenže je rozdíl, pokud v jídle najdete švába nechtěně. A co teprve krysu v misce.
V globalizovaném světě, který je propojený, máme přístup k informacím o kuchyních celého světa. Proto si aktuálně můžeme dát i jídla, jež se mohou zdát dosti exotická. Pokud však při návštěvě restaurace v misce najdete krysu, případně švába na talíři, zřejmě vás přejde veškerá chuť. Přesně to se přitom nedávno stalo v podnicích japonského řetězce Sukiya, který v tomto týdnu veškeré restaurace v Zemi vycházejícího slunce zavřel. Nechce totiž, aby se daná situace ještě někdy opakovala, což je zcela pochopitelné.
Miska misa s krysou a vařený šváb navrch
„Ušetřete čas a peníze“. Tak zní slogan japonského řetězce restaurací Sukiya, který se specializuje na tzv. gyūdon, tedy „hovězí misku“. Pokud nevíte, o co jde, pak vězte, že se jedná o skupinu jídel, která tvoří rýže, hovězí maso a další ingredience. V minulém týdnu ovšem vyšlo najevo, že dva hosté našli v jejich pokrmech poněkud zvláštní suroviny. Jeden totiž objevil krysu, zatímco druhý část švába. V takové zemi, jako je Japonsko, z toho pochopitelně byly vyvozeny důsledky, byť poněkud opožděně, protože k prvnímu případu došlo již před několika měsíci.
O kryse v misce polévky miso v Tottori se v japonských kuloárech totiž hovořilo už od ledna, ovšem daný řetězec tento průšvih potvrdil až před týdnem. Minulý pátek se navíc objevila i ona část švába v tokijské restauraci a vedení došla trpělivost. Přistoupilo tedy k uzavření zhruba dvou tisíc podniků v celém Japonsku. Daný stav má trvat po celý tento týden, během něhož dochází k vyčištění veškerých restaurací. Společnost Zensho Holdings, jež řetězec vlastní, uvedla, že tímto krokem chce zabránit zamoření škůdci a hlodavci. Od pondělí tak v Japonsku nefunguje jediná Sukiya.

O společnosti Sukiya
První restaurace Sukiya byla v Japonsku otevřena před 43 lety. Stal se tak v Jokohamě v prefektuře Kanagawa v roce 1982. Jejím zakladatelem byl jistý Kentarō Ogawa. Tehdy čtyřiatřicetiletý Japonec pracoval v jedné z restaurací Yoshinoya, která se rovněž specializuje na gyūdon, a to dodnes. Ogawa se však postavil na vlastní nohy a založil již zmíněnou společnost Zensho Holdings, která se od té doby poněkud rozrostla. Dnes totiž vlastní na 15 000 restaurací, mezi které patří i steakový řetězec Big Boy či podniky specializované na těstoviny s názvem Jolly Pasta.
Pan Ogawa tak dokázal vyrazit v podstatě z nuly na sto během poměrně krátké doby. V současné době jej najdete v žebříčku mezi 20 nejbohatšími Japonci, přičemž výše jeho majetku se odhaduje na 3,4 miliardy amerických dolarů. Doplňme, že restaurace řetězce Sukiya nenadejte pouze v Japonsku, ale také v mnoha dalších asijských zemích. Několik desítek podniků se navíc nachází i na americkém dvojkontinentu, a to konkrétně v Brazílii a Mexiku. Akcie společnosti Zensho Holdings se pochopitelně vinou nalezené krysy a švába propadly, ale následně se opět zotavily.

Nejvíce michelinských podniků na světě
I přes tento případ má Japonsko stále nejvíce michelinských restaurací na obyvatele v rámci celého světa. Jeden takový podnik totiž připadá na 61 tisíc lidí. Pokud byste nicméně některý z nich chtěli navštívit, musíte mít pořádně naditou peněženku. V Zemi vycházejícího slunce se totiž nachází pět z deseti nejdražších oceněných podniků, za což mohou čerstvá luxusní jídla a komplikované servírování. Za večeři můžete zaplatit i 20 tisíc korun! Zatímco vy tedy přiberete, vaše peněženka poněkud zhubne.