Zázračná voda z rýže: Nalijte ji k pokojovkám a sledujte, co udělá za týden
Rýže se řadí mezi nejrozšířenější potraviny na světě. Tato skromně se tvářící plodina, která patří do čeledi lipnicovitých, v níž se nachází asi 10 000 druhů a 700 rodů rostlin, si našla cestu do kuchyní ze všech kontinentů. Většina lidí si ji spojuje právě zejména s jídlem či Asií, kde se pěstuje i konzumuje v největším množství.
O vaření rýže toho lidé zpravidla ví mnoho. Pravda je ovšem taková, že tato plodina může být užitečná i v jiných směrech, což už si celá řada jedinců vůbec neuvědomuje – a to je velká škoda. Například rýžovou vodu je možné použít jako zálivku rostlin. Ta prospěje zejména pokojovým rostlinám, jako jsou například orchideje či aloe vera. Jak tuto zálivku, která je mimořádně levná, vyrobit a používat?
Voda z rýže je přírodní zázrak, o kterém mnoho lidí nemá sebemenší tušení
Jak bylo již zmíněno, rýže se řadí mezi nejrozšířenější a nejčastěji konzumované potraviny na světě. Není divu, neboť se jedná se o velmi levnou a chutnou přílohu, která se hodí k širokému spektru jídel. Velice oblíbená je samozřejmě i v České republice. Každý člověk, jenž umí vařit a kterému chutná, si ji nejspíše čas od času udělá.

Vaření rýže každopádně nejčastěji končí tím, že lidé zbylou vodu z hrnce vyhodí. To je obrovská škoda, neboť se v ní skrývá celá řada živin, které mohou být prospěšné nejen vám, ale i vašim rostlinám. Za zmínku zcela jistě stojí kupříkladu škrob či vitamíny ze skupiny B – zejména B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin, někdy známý taktéž pod označením vitamin PP), B5 (kyselina pantotenová), B6 (pyridoxin) a B9 (kyselina listová). Zapomínat by se pak v žádném případě nemělo ani na minerály – v rýži najdete třeba jód, vápník, draslík, hořčík, měď, fosfor či sodík.
Z toho do jisté míry vyplývá, že tento skromný zázrak můžete využít například na výrobu pleťové masky či tonika, nebo ji použít jako zálivku. Ta prospěje zejména rostlinám, které pro růst vyžadují velké množství dusíku, draslíku a fosforu – například orchidejím či aloe verám, ale i celé řadě dalších rostlin.

Postup výroby rýžové zálivky je velmi snadný
Pokud si alespoň čas od času něco uvaříte, je velmi pravděpodobné, že si s „výrobní postupem“ rýžové zálivky zvládnete poradit naprosto bez problému. V takovém případě bohatě stačí, když vezmete vodu, která vám zbyla po vaření rýže a necháte ji vychladnout. Jakmile se tak stane, můžete ji rovnou začít používat namísto zálivky. Jen mějte na paměti, že by tato voda neměla příliš mnoho soli.
Vyrobit ji ovšem zvládnou i všichni lidé, kteří z jakéhokoliv důvodu tuto potravinu nikdy v životě nevařili a vařit nechtějí. Postup výroby je totiž i v tomto případě nesmírně snadný.
- Nasypte do hrnce jeden díl rýže a tři díly vlažné vody. To v překladu znamená, že kupříkladu na 200 gramů rýže připadne 600 mililitrů čisté vody.
- Následně rýži ve vodě řádně properte a sceďte. Je nutné ji zbavit všeho nežádoucího, co by se mohlo přenést na rostliny.
- Až budete mít hotovo, rýži znovu zalijte vodou a míchejte tak dlouho, dokud nebude mít mléčně bílou barvu. Následně ji nechte odležet zhruba 15 až 25 minut.
- Nakonec rýži znovu sceďte a máte hotovo. Pak už jen stačí výsledný roztok přelít do nádoby, kterou používáte na zavlažování rostlin.
Zálivku používejte dvakrát týdně.
Zdroje: ireceptar.cz, feminela.cz, adbz.cz