Největšího zabijáka ledvin jíme na kila – a ještě si myslíme, že prospívá zdraví
Dnes je naprosto běžnou součástí téměř všech jídel a mnoho lidí si dokonce myslí, že v rozumném množství prospívá zdraví. To však není tak úplně pravda – její nadměrná konzumace je jednou z hlavních příčin poškození ledvin, vysokého krevního tlaku a dalších srdečně-cévních onemocnění.
Zdravý životní styl je v poslední době velké téma a ve snaze ho stoprocentně dodržet se často zaměřujeme na správný počet tuků, cukrů, bílkovin a kalorií. Co ale (samozřejmě většinou nevědomky) opomíjíme, je sůl, respektive její množství. Sůl je totiž vnímána jako základní ingredience, která je používána naprosto automaticky a bez rozmyslu. Přitom její nadměrná konzumace není lidově řečeno žádná sranda, naopak je velkým nepřítelem pro naše ledviny a celkovou tělesnou kondici.
Běžná, a přesto nebezpečná
Na úvod je určitě třeba přiznat soli její právoplatné dobré vlastnosti, v malém množství je totiž chlorid sodný, jak zní chemický název soli, pro tělo nezbytný. Sodík hraje důležitou roli v udržování rovnováhy tekutin, přenosu nervových impulsů a správné funkci svalů. Problém ovšem nastane, když příjem soli překročí určité hranice. A hned si samozřejmě řekneme, jaké.
Doporučený denní příjem soli se pohybuje okolo 5 gramů. To pro lepší představu odpovídá zhruba jedné čajové lžičce. Průměrný Čech ale podle statistik zkonzumuje denně 10 až 12 g. A tady už to začíná zavánět problémem. Valnou část soli totiž během dne přijmeme z průmyslově zpracovaných potravin typu pečiva, sýrů, uzenin, instantních polévek, omáček či hotových jídel. Nabízí se tak řešení v podobě vynechání či výrazného omezení zmiňovaných potravin a upřednostnění domácího stravování, u kterého tušíte, kolik soli by tak zhruba mohlo obsahovat, zvlášť když si ho připravujete sami.

Ledviny pod tlakem
Takové ledviny vám za tohle rozhodnutí určitě poděkují, protože jsou pro náš organismus klíčovým orgánem. Zodpovídají za filtraci krve, vylučování odpadních látek a regulaci tekutin a elektrolytů v těle. Pokud se dlouhodobě vystavíme zvýšenému příjmu sodíku, automaticky se nám zvýší krevní tlak a to je pro ledviny opravdu velká zátěž. Dochází k postupnému poškozování cév v ledvinné tkáni a ke snížení filtrační schopnosti ledvin. V extrémních případech končí tento proces až chronickým selháním ledvin. A to už se bavíme o opravdu velkém zdravotním neduhu, protože chronické onemocnění ledvin je zákeřné – v raných fázích probíhá bez jakýchkoliv příznaků. Mnoho lidí tak ze začátku netuší, že jejich ledviny dávno nepracují tak, jak by měly.
Zdravě, nebo „zdravě“
Možná jste i vy rozhodli nahradit klasické potraviny jejich zdravějšími alternativami. Na tom samozřejmě není nic špatného, jen je důležité tento krok pořádně promyslet a zaměřit se na opravdu zdravé produkty. Protože i taková rostlinná pomazánka, celozrnné pečivo, různé veganské produkty nebo fermentovaná jídla obsahují mnohdy opravdu vysoké množství soli. Nejjednodušší je při nákupu obětovat pár chvil navíc a pořádně prostudovat výživové hodnoty potravin, které si hodláte koupit. Pokud je u nich uveden větší objem soli, jejich zařazení do jídelníčku ještě zvažte.
Typickým příkladem mohou být různé rádoby fit snacky nebo-li zdravé svačinky. Konkrétně se jedná o proteinové chipsy, ochucené ořechy, popcorn či různé jakoby zdravé tyčinky. Určitě tu tyto potraviny nechceme zatracovat, i jejich zařazení do jídelníčku má své opodstatnění, jen si na jejich konzumaci dávejte pozor a nejezte je příliš často. Nenechte se zviklat oznámeními na obalu typu „bez cukru“ nebo „bohaté na vlákninu“ a dobře si zkontrolujte také obsah soli.

Důležitá je rovnováha
Jako vždy a jako ve všem. Jezte, co máte rádi, jen se prostě držte zásady všeho s mírou. Navíc snížení příjmu soli není zas tak složité, jak by se na první pohled mohlo zdát. Už po pár týdnech, ve kterých se rozhodnete příjem soli snížit, si chuťové buňky na nové chutě zvyknou a začnete si víc vychutnávat přirozenou chuť jednotlivých surovin. Pár příkladů, jak začít prakticky ihned snižovat příjem soli, jsme pro vás dali dohromady.
Tím nejdůležitějším krokem je vaření doma. Získáte kontrolu nad tím, co jíte, možná i ušetříte a sami si vyberete suroviny, se kterými chcete pracovat. Vyhněte se následnému solení již uvařených jídel, většinou to opravdu není potřeba. Doplňte sůl bylinkami a kořením, ty také umí výrazně dochutit jídlo k naprosté dokonalosti. O čtení etiket už tu řeč byla, proto doplníme, že vysoký obsah soli v potravině začíná zhruba na hranici 1,5 g soli na 100 g potraviny. A to nejdůležitější nakonec, platí to obecně pro zdravý životní styl – dostatečně pijte, nejlépe čistou vodu. Pomůžete tak ledvinám efektivně pracovat.