Toto ovoce plíživě a tiše ničí zdraví seniorů. Češi to neví a jedí ho po kilech
Ovoce je obecně považováno za zdravou a pro naše tělo prospěšnou surovinu. Ne vždy to ale platí. Existuje totiž ovoce, při jehož nadměrné konzumaci organismus seniorů nemusí reagovat pozitivně.
I když je ovoce důležitou součástí zdravého a vyváženého jídelníčku, je jeho konzumaci nutné zvážit. A to především množství a také způsob přípravy. Obecně platí, že nejvíce živin a vitamínů mají čerstvé plody. Variantou je i sušené nebo lyofilizované ovoce. U sušeného se ale často setkáme s velkým obsahem cukru a minimem živin.
Ovoce nesedne každému organismu
Bez ohledu na to, jaké ovoce jíte, vždy myslete na svůj zdravotní stav. Ohrozit vás může alergie, problémy s trávením i pravidelná konzumace různých druhů léků. Myslete také na to, kde ovoce kupujete. Některé může být plné pesticidů a dalších chemických látek. Těch se lze zbavit kvalitním omytím plodů.

Hroznové víno má mnoho pozitivních účinků
Druhem ovoce, na které je radno dát si pozor, je hroznové víno. Jeho historie je stará již více než osm tisíc let. Dle archeologických nálezů byly tyto plodiny pěstovány již v období neolitu. Každý rok se na světě sklidí desítky tun tohoto ovoce. Zajímavostí může být, že pouze asi 10 % z celé produkce je určeno k přímé konzumaci.
Kromě konzumace syrových plodů je možností koupě i jejich sušené podoby, tedy rozinek. Ty jsou přirozeným způsobem sušeny na slunci. Jsou tak plné energie i cukrů. Z většiny sesbíraných plodů se vyrábí alkoholický nápoj.
Pravidelná konzumace hroznového vína má i několik pozitiv. Mezi ně patří například:
- Pozitivní vliv na srdce – snížení krevního tlaku i rizika vzniku kardiovaskulárních chorob.
- Podpora trávení – Hroznové víno má vysoký obsah vlákniny zlepšující funkce trávicího systému.
- Zlepšení imunity – díky obsahu minerálů, jakými je například draslík a mangan a také vitamínů.
- Bohatý zdroj antioxidantů – ideální pro zdraví srdce, ale také jako ochrana buněk před poškozením volnými radikály.
Cukr i vláknina ve velkém množství přinesou problémy
Konzumace hroznového vína nemusí být pro náš organismus negativní. Neplatí to ale ve chvíli nadměrné konzumace tohoto ovoce. To, co se zdá být pozitivem, se ve velkém množství mění na problém.
Jako každé ovoce i hroznové víno obsahuje větší množství cukru. To při nadměrné konzumaci ovlivňuje zdraví především lidí trpících cukrovkou nebo nerovnoměrnou hladinou cukru v krvi. Lidé si často neuvědomují, že i ovoce může mít na tělo negativní vliv. Často je to právě cukr, který je nedílnou součástí většiny druhů.

Dostatečné množství vlákniny v těle má pozitivní vliv na správné fungování trávicího systému. Neplatí to ale ve chvíli, kdy je vlákniny v těle více, než je zdrávo. Při nadměrné konzumaci vlákniny může dojít k plynatosti, nadýmání či průjmům. Ten, kdo má trávicí trakt citlivější, může mít problémy i s konzumací slupek a semínek ve víně obsažených.
Kromě různých vitamínů a minerálů je hroznové víno bohaté také na draslík. I ten je v přiměřené míře pro náš organismus příznivým. Riziko představuje u těch seniorů, kteří mají problémy s ledvinami. Ty v případě onemocnění a oslabení nedokážou draslík z těla dostatečně vylučovat. To může způsobit nejednu zdravotní komplikaci.