Nejlepší recept na míchaná vejce? Gordon Ramsay doporučuje smetanu a nízkou teplotu
Míchaná vejce se řadí mezi pokrmy, které jsou velmi snadné na přípravu, ale zároveň zpravidla nejsou úplným zklamáním pro chuťové buňky. Tento pokrm si oblíbili lidé po celém světě i z toho důvodu, že je jej možné kombinovat s celou řadou dalších potravin.
I když je nicméně příprava míchaných vajec poměrně snadná, nejedná se o jídlo, na kterém nelze nic zkazit. Někteří lidé je například vaří až příliš rychle, následkem čehož může být tento populární pokrm suchý a gumovitý. Pokud si chcete připravit obzvláště chutná míchaná vajíčka, můžete se inspirovat receptem slavného britského kuchaře Gordona Ramsayho, jehož jméno zaslechli nejspíše i lidé, kteří se v životě nad plotnu nepostavili. V čem spočívá speciální trik tohoto kulinářského mistra, díky němuž si na míchaných vejcích pochutnají i ti nejvybíravější strávníci?
Jakmile tato lahodná míchaná vejce ochutnáte, nebudete se jich moci nabažit
Míchaná vejce od Gordona Ramsayho jsou specifická tím, že disponují velmi jemnou konzistencí a bohatou krémovou chutí. Jakmile tento lahodný pokrm ochutnáte, je velmi pravděpodobné, že od něj nebudete moci odtrhnout své chuťové pohárky ještě pěkně dlouhou dobu.
Pokud byste hledali na receptu tohoto kulinářského mága z Velké Británie něco komplikovaného, vaše hledání by nejspíše nemělo konce. Ačkoliv je totiž tento recept nesmírně chutný, nic složitého na něm není. Míchaná vejce podle něj zvládne připravit víceméně každý, kdo má se zpracováním potravin alespoň minimální zkušenosti. Takřka veškerá magie receptu na míchaná vejce od Gordona Ramsayho spočívá pouze v tom, že na pánev přidáte ve vhodnou chvíli smetanu.

Postup přípravy míchaných vajec podle receptu od Gordona Ramsayho
- V první řadě je třeba, abyste si na pánvi rozehřáli máslo.
- Jakmile se vám to podaří, můžete přidat vejce. Ta rozlouskněte přímo na pánev – je velmi důležité se vyhnout jejich předběžnému míchání, jinak by se mohla v negativním slova smyslu pozměnit jejich struktura.
- Vejce pomalu vařte na mírném ohni a plynule je míchejte silikonovou stěrkou. V každém případě se vyhněte vysokým teplotám. Míchaná vajíčka by sice byla připravená rychleji, ale negativně by se to podepsalo na jejich chuti – trpělivost růže přináší, jak praví staré známé přísloví.
- Těsně před samotným závěrem je třeba přidat do míchaných vajec zmíněnou smetanu. Gordon Ramsay zpravidla volí jemnou zakysanou smetanu s vyšším obsahem tuku (okolo 30 %). Ta má jemně nakyslou chuť a velmi hustou krémovou konzistenci. Ve srovnání s klasickou smetanou se navíc nesráží při vysokých teplotách, na což lze též nahlížet velmi pozitivně.
- Na konec přidejte do míchaných vajec pažitku, která celému pokrmu dodává svěžest a zvýrazňuje chuť.
Co se ochucení týče, můžete sáhnout po troše soli a bílého pepře. Podle slov Gordona Ramsayho byste to však s dochucováním neměli přehánět.

Vejce nejsou nezdravá, jak se v minulosti často zmiňovalo
O vejcích se dlouhá léta tradovalo, že mají negativní vliv na zdraví. Často byla spojována zejména se zvýšeným cholesterolem.
Moderní studie nicméně ukazují, že vejce nemají na hladinu cholesterolu významně negativní vliv. Cholesterol se v nich sice nachází, avšak to nemusí automaticky znamenat něco špatného. Pokud totiž tělo zdravého člověka cholesterol v potravině přijme, reaguje na to snížením přirozené tvorby této organické sloučeniny. Jestli tedy nemáte specifické zdravotní problémy, které se cholesterolu týkají, nemusíte se konzumace vajec v rozumné míře obávat.
Naopak je tedy dobré zmínit, že konzumace vajec může dokonce výrazně lidskému zdraví prospívat. Tato potravina totiž obsahuje vysoké množství bílkovin s mimořádně kvalitním aminokyselinovým spektrem (vejce obsahují všechny esenciální aminokyseliny takřka v optimálním poměru). Za zmínku pak stojí rovněž vysoký obsah vitamínů (zejména A, B a D) či minerálů.
Zdroje: ireceptar.cz, ivarenie.sk, kobieta.wp.pl.