Přírodní hnojivo z kuchyně: Využijte slupky, skořápky i kávovou sedlinu pro zdravé rostliny
Každý správný zahrádkář ví, že základem bohaté úrody je zdravá a výživná půda. Nemusíte však sahat po chemických hnojivech ani kupovat drahé přípravky. Skvělým zdrojem živin je obyčejný kuchyňský odpad.
Ať už jste zkušeným kuchařem nebo si do kuchyně spíše chodíte jen ohřát čaj, každý z nás během dne vyprodukuje mnoho přírodního odpadu. Zbytky jídla, slupky z ovoce či zeleniny, kávová sedlina, voda po vaření brambor nebo skořápky od vajec. To je jen základ toho, co všechno do kompostu můžete použít.
Abyste mohli kompostovat, je potřeba mít na kompost místo. To přitom nemusí být pouze na zahradě. Kompostovat můžete i na balkoně nebo v bytě. Zatímco venku se nejčastěji používají kompostéry, doma lze využít vermikompostér s žížalami. Vzniklý kompost pak jednoduše přenesete na zahradu nebo použijete jako hnojivo pro domácí rostliny.
Vyživit rostliny můžete i bez kompostu
Pokud chcete mít vyživené rostliny, nechcete ale s péčí o kompost ztrácet čas, existují i suroviny, které lze využít bez jakéhokoliv odkladu. Mnoho kuchyňských zbytků často končí v koši, aniž bychom se nad tím zamysleli. Přitom se s nimi dá skvěle pracovat a využít je ve prospěch vaší úrody na zahradě, balkoně i v truhlíku.

Skořápky obsahují živiny a chrání proti slimákům
Přírodním hnojivem, které zároveň chrání proti slimákům, jsou skořápky od vajec. Ty jsou bohaté na vápník i další minerální látky, které podporují zdravý růst rostlin. Variantou jejich zpracování je kompostování. Rozdrcené je můžete i rozmístit přímo kolem záhonů. Ostré hrany skořápek chrání i proti škůdcům. Protože jsou zdrojem vápníku, posilují rostliny a chrání je proti hnilobě květů.

Slupky od cibule jako účinný postřik
Také slupky od cibule mají mnohé využití. Okrajově lze zmínit i jejich využití jako přírodního barviva. Na zahradě jsou díky obsaženému draslíku a fosforu vhodným ekologickým hnojivem. Využít se dají i jako odpuzovač škůdců. Ať už připravujete hnojivo nebo postřik, vždy nechte slupky namočené pár dní ve vodě. Následně buď tuto vodu rozprašte na listy nebo nalijte ke kořenům rostlin.
Voda z brambor a těstovin podpoří vlhkost kořenů
Mnoho hospodyněk ví, že neosolená voda z vařených brambor obsahuje draslík, hořčík i různé minerály. Věděli jste ale, že kromě bramborového hnojiva lze využít i vodu z vařených těstovin? I tato voda obvykle po uvaření končí zbytečně v odpadu. Těstoviny přitom obsahují škrob a různé minerály prospěšné pro rostliny. Při pravidelném zalévání vodou z těstovin dodáte rostlinám živiny, udržíte vlhkost kolem kořenů a také zajistíte, že v půdě bude dostatek prospěšných mikroorganismů.
Vodu z brambor a těstovin nikdy nesolte. Ideální je její zpracování hned po vychladnutí, aby nedošlo ke ztrátě účinnosti živin.
Jako hnojivo stačí i lžička kávové sedliny
Mluvíme-li o přírodních hnojivech, které najdeme v kuchyni, zapomenout nesmíme ani na kávovou sedlinu. Jedna lžička smíchaná s vodou vytváří tekuté hnojivo ideální k zalévání. Nejenom, že obsahuje dusík podporující růst rostlin. Kávová sedlina je i odpuzovačem škůdců. Rádi ji nemají mravenci ani slimáci a další hmyz.
Ročně lidé vyhodí i desítky kil již nepotřebných potravin. Některé z nich přitom nemusí končit v koši. Své využití najdou na zahrádkách a v květináčích rostlin. Nejenom, že podpoří jejich výživu, jsou také aktivními ochránci proti škůdcům.
Zdroje: Rostlinky, Ceskestavby, Prirodnizahrada