Kopřiva není plevel: Zkuste z ní připravit domácí hnojivo, které rostliny milují
Kopřivy jsou nejen bylinou oblíbenou v léčitelství. Jde také o rostlinu, ze které lze velmi snadno a především levně připravit domácí hnojivo. To si zamilují jak rostliny, tak také zahrádkáři.
Pokud toužíte po bohaté úrodě, ale dáváte přednost přírodním hnojivům, skvělou variantou jsou kopřivy. Příprava kopřivového hnojiva vás bude stát pouze váš čas, utratit při ní nemusíte ani korunu. Podobné účinky jako kopřivy mají i pampeliška, heřmánek či přeslička. Proč tedy dát přednost právě kopřivám?
Přírodní hnojivo bohaté na dusík
Kopřivy obsahují látky, které podporují růst rostlin. Mezi ně se řadí například dusík. Ten je součástí chlorofylu a podporuje proces fotosyntézy. V kopřivách obsažený dusík napomáhá tvorbě cukrů a škrobů, železo je důležité pro metabolické procesy a tvorbu enzymů. Pravidelné hnojení kopřivami kromě posílení rostlin také působí odpudivě na některé škůdce. Látkami, které odradí mšice i další škůdce, jsou kyselina mravenčí či třísloviny. Díky hnojení kopřivami jsou rostliny více odolné a mohou růst v půdě se zdravou strukturou.
Příprava není vůbec náročná
Příprava domácího hnojiva z kopřiv není nijak komplikovaná. Natrhejte čerstvé kopřivy. Ideální jsou takové, které ještě nestihly kvést. Nasekané kopřivy dejte ze 2/3 do nádoby, tu poté dolijte po okraj vodou. Na teplém místě ji takto nechte alespoň dva týdny. Každý den ji nezapomeňte promíchat. Ve chvíli, kdy při míchání neuslyšíte šumění, kopřivové hnojivo je již dostatečně zkvašené. Sceďte jej a přelejte do vzduchotěsné nádoby. Jako hnojivo následně používejte zředěné vodou.
Kopřivové hnojivo květinám dopřejte každý týden. A to buď jako zálivku, kdy směs zředíte vodou 1:10 nebo jako postřik na listy. V takovém případě je vhodné ředění 1:20. Zatímco zálivka podpoří bohatou úrodu listové zeleniny či rajčat, postřik především posílí samotný růst rostlin.

Použití roztoku má svá pravidla
Pokud se rozhodnete pro přípravu přírodního hnojiva, je důležité dodržet několik základních pravidel. Roztok může být silný pro mladé sazenice. Raději jej proto používejte až po několika týdnech od zasazení rostlin. Nepříjemný může být zápach. Fermentace kopřiv silně zapáchá, pokud máte možnost, provádějte tento proces ve venkovních prostorách či v dílně. Doma rozhodně nebude ničím příjemným. Pohlídejte si i správnost ředění. Pokud zředíte kopřivy málo, může dojít k popálení rostlin. Rozhodně tak dodržujte zředění vodou 1:10.
Kopřivy najdou i jiné využití
Nechcete-li se připravovat se zálivkou, nasekané kopřivy lze jednoduše použít jako mulč. Ten obohatí půdu a opět působí i jako ochrana proti škůdcům. Přidat můžete kopřivy i do kompostu. Urychlí tak rozklad organického materiálu.

Kromě přírodního hnojiva či postřiku na mšice lze kopřivy využít také v kuchyni. Málokdo to ví, mladé kopřivové výhonky lze připravit i jako polévku. Detoxikační a močopudné účinky mají kopřivové čaje. K jejich přípravě lze použít sušené i čerstvé listy. Chutnou alternativou bazalky je i pesto z kopřiv. Pro zvýšení vyživovací hodnoty můžete listy kopřivy přidat i do smoothie.
Zdroje: iReceptar, Kupi