Jedlá soda v zahradě: Levná zbraň proti mšicím, plísním i běláskům na zelí
Jedlá soda je takovým malým zázrakem každé domácnosti. Využít se dá na mnoho způsobů, ať už při pečení, úklidu, nebo právě na zahradě. Mnoho zahradníků na sodu nedá dopustit, jde totiž o levný a ekologický způsob, jak se zbavit mnoha škůdců.
Zkušení pěstitelé vědí, že od poloviny května se to v zahradě začíná škůdci jen hemžit. Je tedy nejvyšší čas se proti nim pojistit a začít s prevencí i bojem s těmito nevítanými hmyzími hosty. Jedním z osvědčených způsobů, jak se jich zbavit, je jedlá soda. Oblíbená je především v záhonech se zelím, ale vypomůže i u dalších druhů zeleniny.
Starý trik našich babiček
Využití jedlé sody na desítky způsobů není žádnou novinkou. Tuto surovinu si hýčkaly už naše babičky, které neměly po ruce chemické čisticí prostředky nebo postřiky do zahrady. Musely si tak poradit jinak, často s tím, co měly právě doma. Jedlá soda se používala (a stále používá) při pečení, takže byla dostupná a v kuchyni ji měla každá hospodyňka. Osvědčila se však nejen jako kypřidlo, ale i účinný prostředek k čištění různých povrchů, nebo jako součást postřiků proti chorobám a škůdcům rostlin.
Mladé sazenice čelí hned na jaře doslova armádě škůdců. U zelí je jich opravdu mnoho, napadat jej mohou nejen všudypřítomné mšice, ale i larvy bělásků, molice, pilousi a plísně či padlí. Pravidelná aplikace roztoku jedlé sody může rostliny před napadením zachránit a navíc je posílí bez zbytečného zatěžování půdy chemií.

Květen je pro zahrádkáře hlavním bodem sezóny
Proč vlastně používat sodu od poloviny května? Tento termín je totiž pro všechny zahrádkáře nejdůležitější v celé sezóně. Po takzvaných zmrzlých mužích (Pankrác, Servác, Bonifác) začíná výsadba sazenic do záhonů. Jelikož už nehrozí mrazíky, můžete ven vysadit veškerou choulostivou zeleninu, jako jsou rajčata, papriky, cukety, okurky, dýně, nebo třeba zelí. V tuto chvíli je zároveň nejlepší čas rostlinky podpořit v růstu i v ochraně před škůdci a chorobami.
Ideální je tedy postřik aplikovat již po výsadbě zelí. Bude tak působit preventivně a díky správnému načasování se řada škůdců rostlinám úplně vyhne. Postřik ale funguje i v případě, že se na listech objeví první známky napadení. U zelí to bývají třeba vajíčka bělásků nebo žluté skvrny typické pro plísně. Soda pomůže zpomalit další šíření a zahradník tak získá čas, během kterého může na danou situaci dále reagovat.

Jak správně použít jedlou sodu na zelí?
Příprava postřiku je opravdu snadná a zvládnete ji během pár minut. Potřebovat budete litr vlažné vody, klidně i převařené. Dále pak lžíci sody a pár kapek mýdla. Díky tomu postřik lépe přilne na listech. Pokud chcete účinnost proti škůdcům ještě zvýšit, využijte i několik kapek esenciálního oleje. K tomu se hodí třeba nimbový olej, citronela, nebo oleje z levandule, eukalyptu či tea tree. Všechny ingredience stačí promíchat a hotovou směs nalít do postřikovače nebo jednoduchého rozprašovače. Aplikaci provádějte nejlépe ráno, dokud ještě slunce nesvítí příliš intenzivně. Postřik můžete opakovat pravidelně, klidně jednou za týden. Rostlinám to neublíží, právě naopak.
Ochrana rostlin v zahradě ale není jen o sodě. Ta sama o sobě bohužel nestačí a není žádný jednoduchý zázrak o jednom kroku, který by celou vaši zahrádku před škůdci a chorobami zachránil. Pro nejlepší výsledky je tak nutné postřik ze sody kombinovat s dalšími kroky. Důležitá je především pravidelná kontrola rostlin, klidně i na denní bázi. Někteří škůdci se totiž množí opravdu rychle a je dobré jejich výskyt podchytit včas. S ochranou ale začněte ještě před výsadbou. Promyslete si, kam co vysadíte – dbejte přitom na správné střídání plodin. U malých zahrádek je to snadné a stačí jen každý rok vysadit daný druh (nejlépe celou čeleď) rostliny na jiné místo. Po výsadbě nebo setí přímo do záhonu používejte bílou textilii. Díky té se škůdci k rostlinám nedostanou v jejich rané fázi a nemají tak šanci je poškodit. No a zásadním krokem pro silné a odolné rostliny je pravidelné hnojení a dobrá zálivka.
Zdroje: Dumazahrada.cz, iReceptar.cz