Toto je nejhorší svinstvo mezi čaji a bohužel nejoblíbenější produkt mezi Čechy
Bez čaje si někteří z nás nedokážou představit ani den. Stále častěji se ale do společnosti dostává otázka, zda jsou některé druhy čajů pro naše tělo bezpečné. Nejoblíbenější čaj Čechů rozhodně nepatří mezi ty, které bychom měli pít bez obav.
To, že je pravidelné pití některých druhů čajů pro naše tělo prospěšné, je bez debat. Při přípravě je ale nutné myslet na to, jaký konkrétní druh čaje použijete. Zásadní není jenom jeho složení, ale také forma skladování. Pokud si totiž připravujete čaj v sáčcích, můžete doslova hazardovat se životem.
Ne každý čajový sáček je bezpečný
V minulosti se již objevil nejeden odborník, který tvrdí, že levné čaje v sáčcích jsou běžně plesnivé. Právě plíseň je často spouštěčem rakoviny v našem těle. A tak i obyčejné pití čaje může mít velmi nebezpečné následky.
Zásadní není pouze to, jak jsou bylinky do sáčkových čajů připraveny a sušeny. Důležitou roli hraje i materiál sáčků. Některé ze sáčků jsou vyráběny z nylonu nebo plastu. Skladování v tomto materiálu nemusí být až tak špatné. To ale přestává platit v době, kdy je sáček zalit horkou vodou. Vysoká teplota totiž může do vody začít uvolňovat mikroplasty a nanoplasty. Takové částice mohou být při pravidelné konzumaci pro lidské tělo nebezpečné.

Aby čajové sáčky vydržely po určitý čas ve formě, často bývají ošetřeny různými chemikáliemi. Pro pevnost je jedním z používaných materiálů například epichlorhydrin. Opět zde platí, že pouhé skladování v sáčku s tímto materiálem nemusí být škodlivé. Problémy přicházejí ve chvíli, kdy se takové látky setkají s vodou.
Nejen sáček, ale i připravená čajová směs
Kvalita sáčkových čajů není pouze v sáčcích, ale také směsi, z které je čaj připravován. Není to sice pravidlem, velmi často zde ale platí, že cena určuje kvalitu. A tak se v těch nejlevnějších čajích může objevovat vyšší množství fluoridů. To může vést k mnoha zdravotním problémům, například k onemocnění našich kostí.

U sypaných čajů pozor na kvalitu
Pokud vás možné nebezpečí sáčkových čajů zarazilo, variantou jsou čaje sypané. Vyhnete se díky tomu materiálům, které jsou uměle přidávány do sáčků. I zde ale myslete na kvalitu vybrané čajové směsi. Stejně jako u sáčkových čajů je ideální pořídit čaj s ekologickým certifikátem. Díky tomu máte jistotu, že čajová směs neobsahuje pesticidy nebo není chemicky ošetřena.
Při přípravě čaje myslete i na kvalitu používané vody. Když už si dáte čas a péči s výběrem čaje, použijte na jeho zalití čerstvou filtrovanou vodu. Ta neobsahuje těžké kovy ani příměsi chlóru. Stejně jako příprava kávy, také příprava čajů může být náročnou vědou. Plastové sáčky nejsou ideální variantou. Vybírejte ale také i správné sítko na čaj. Každý z druhů čajů má své specifické teploty a dobu louhování. 100 °C je například nevhodných při přípravě zelených čajů. Ty, bez ohledu na jejich konkrétní odrůdu potřebují i kratší dobu louhování.
Sáčkové čaje vyměňte za sypané směsi
I když se již ve společnosti znalost o nezdraví čajů podávaných v sáčcích rozšířila, stále je v Česku nakupování a konzumace tohoto čaje nejrozšířenější. Přitom si stačí koupit čaje sypané, které si doma naplníte do čajového sítka. S větší jistotou si tak připravíte čaj bez jakýchkoliv chemikálií a škodlivin navíc.