Tato jídla by měla z vaší stravy zmizet po 60. Co mladým pomáhá, seniory může zabít
Pokud byste se chtěli dožít co možná nejvyššího věku, je žádoucí myslet na to, jakým způsobem se stravujete. Zatímco konzumace některých potravin může být pro lidský organismus velmi prospěšná, jiné dokáží v těle napáchat nevratné škody.
U většiny druhů potravin platí, že by je pro zachování pevného zdraví měli (či v některých případech naopak neměli) jíst všichni lidé nehledě na věk. Přesto existují výjimky – potraviny, které mladým mohou v některých směrech pomoci, ale pro starší osoby připomíná jejich konzumace spíše hazard se zdravím. O které se jedná?
Zatímco mladým lidem dokáže pití kávy v některých oblastech pomoci, v tělech seniorů může napáchat nemalé škody
Káva se řadí mezi nejoblíbenější nápoje na světě. Dlouhé zástupy lidí si ani nedokáží představit den, v němž si ji nedopřejí. To je dáno mimo jiné tím, že tento drink zpravidla obsahuje vysoké množství kofeinu, což je látka, jež je známá pro své povzbudivé účinky. Působí přímo na nervovou soustavu tím způsobem, že blokuje látky v mozku, které jsou spojeny se spánkem a pocitem únavy – za zmínku stojí zejména takzvaný adenosin, jenž se pojí s adenosinovými receptory, čímž snižuje aktivitu nervových buněk.
Účinnost kofeinu spočívá konkrétně v tom, že se dokáže navázat na adenosinové receptory, neboť ty jej nedokáží rozeznat právě od adenosinu – kofein vypadá z chemického hlediska pro nervovou buňku takřka stejně jako adenosin, na rozdíl od adenosinu však nezpůsobí pokles buněčné aktivity, ale naopak jej zvýší. Jelikož jsou navíc adenosinové receptory obsazené molekulami kofeinu, adenosin k nim má zablokovaný přístup.
Výsledkem tohoto procesu, který se odehrává na molekulární úrovni, je, že konzumenti po příjmu kofeinu pociťují nárůst energie, zlepšení koncentrace a mnohdy i nálady. Proto jej obzvláště mladí a aktivní lidé (ale samozřejmě nejen ti) považují za skvělého pomocníka.
Jak ovšem praví staré známé rčení, všeho moc škodí. To platí i o kávě, jejíž nadměrný příjem může zejména u lidí nad 60 let způsobit nepříjemné nežádoucí účinky.

Ze studie, která byla prezentována na Mezinárodní konferenci Alzheimerovy asociace, vyplývá, že pití kávy může u lidí nad 60 let způsobit pokles inteligence
Na Mezinárodní konferenci Alzheimerovy asociace, která proběhla v roce 2024, prezentovali vědci z AdventHealth Research Institute v Orlandu výsledky studie, která důkladně zkoumala vztah mezi konzumací kávy a takzvanou fluidní inteligencí (rozpoznávání vztahu mezi věcmi, schopnost rozumět, analyzovat a řešit problémy).
Bylo zjištěno, že lidé, již za sebou mají oslavu 60. narozenin a kteří zároveň pijí více než tři šálky kávy denně, vykazují rychlejší pokles fluidní inteligence ve srovnání s osobami nad 60 let, jež nepijí kávu vůbec.
Studie se účastnilo celkem 8 000 lidí starších 60 let.
Nadměrné konzumaci kávy by se měli dle vedoucí studie, kterou je výzkumnice Kelsey R. Sewell, vyhýbat zejména senioři, kteří se již s poškozením kognitivních funkcí mozku potýkají.

Jaká je bezpečná denní dávka kofeinu?
Evropský úřad pro bezpečnost potravin uvádí, že maximální bezpečná denní dávka kofeinu činí 400 mg. To odpovídá zhruba 4 šálkům kávy, i když samozřejmě záleží na tom, jak silný si tento nápoj konkrétní lidé dělají.
Vzhledem k nedávnému zjištění však někteří vědci začali upozorňovat na to, že pro lidi nad 60 let by měla být tato hranice snížena. Za maximální bezpečnou denní dávku kofeinu pro tuto věkovou skupinu by se měly považovat dva, nejvýše tři šálky kávy denně.
Nejen káva může lidem v pokročilém věku škodit
Kromě kávy by si měli starší lidé dát pozor i nadměrnou konzumaci těchto potravin:
- Červené maso
- Energetické nápoje
- Syrová jídla (sushi)
- Šunka
- Potraviny s vysokým obsahem soli