Přestaňte zalévat jako doteď. Nový trend z Japonska šetří vodu i nervy
Mnoho majitelů zahrad se stará kromě svých trávníků také o záhony. Ať už se jedná o okrasné porosty nebo užitkovou zeleň, vše je potřeba vydatně a pravidelně zalévat. Květiny poté prosperují, ale účet za vodu se neprodleně zvyšuje, což při platbě mnoho lidí pocítí.
Při zalévání většina lidí jen otočí kohoutkem a kropí. Mnohdy si neuvědomí, kolik zalévání zahrady měsíčně stojí. K poznání dojde při obdržení vyúčtování často s nedoplatkem za vodu. Naštěstí existuje mnoho způsobů, jak na zalití zahrady ušetřit.
Kdy se má zalévat?
Zahrádkáři doporučují zalévat brzy ráno, nebo později odpoledne, kdy slunce ztrácí sílu. Nicméně většina z nich spíše doporučuje ranní zálivku. Když se zahrada stihne pokropit přibližně do deváté hodiny ranní, rostliny mají čas proschnout a slunce je nespálí. Zároveň přes den proschne půda i s kořeny, takže oproti večernímu zalévání nebudou kořeny několik hodin v prosáklé půdě.
V létě se doporučuje zalévat pomalu, ale vydatně. Když se trávník s rostlinami kropí rychle a třeba i více často, po většinu případů se zvlhčí jen povrchová část půdy a závlaha nepronikne do hlubších vrstev. Naopak při pomalém zalévání se voda dostává až ke kořenům.
Tipy na chytré zalévání
Jeden z nejčastějších tipů, jak ušetřit při zálivce čas i vodu, je závlahový systém. Množství vody a čas kropení má majitel ve svých rukou a díky časovači pro dovolené nebo ranní zavlažování má také klidnou hlavu, že je o zahradu postaráno. Moderní systémy také sledují počasí. Například se vypnou pokud prší, aby se s vodou zbytečně neplýtvalo.

Domácím, jednoduchým a levným způsobem je osvědčené sbírání dešťové vody. Majiteli zahrady stačí šikovné ruce pro vytvoření odvodu vody z okap do připraveného barelu. Ti zručnější mohou na okap přidat výklopku, aby se případný sběr vody mohl odvrátit, jakmile je barel plný.
Chytrým trikem je především zalévání přímo ke kořenům. Především okrasné záhony nepotřebují zkropit celé, ale přímo ke středu květiny, aby se vláha dostala co nejblíže kořenům. Lze také použít drenážní trubku – například rozřízlou plastovou lahev, zakotvenou hrdlem do půdy. Tímto si zahradník zajistí přesné zacílení vody.
Nakonec zahrádkáři doporučují mulč. Tu lze namíchat z posekané trávy, slámy, listí stromů atp. Mulč kolem květin chladí půdu a udržuje v ní vlhkost, aby květiny nevysychaly. Je doporučené se poradit o tom, jaký typ mulče snesou různé porosty.
Tip z Japonska – hrnec Bokashi
Bokashi je primárně japonský způsob kompostování organických odpadů. Bokashi na rozdíl od tradičního kompostování nepotřebuje přístup vzduchu. Funguje na způsob anaerobní fermentace, což znamená, že se do bioodpadu přidá směs bakterií, které rozkládají zbytky bez přístupu kyslíku. Tímto způsobem se z odpadu stává kompost za dva až tři týdny.

Do hrnce Bokashi se po nahromadění bioodpadu přidají speciální bakterie a nádoba se může zakopat do země. Tímto vzniká postupně kompost a hrnec zároveň hnojí půdu ve svém okolí.
Hrnec v půdě také zadržuje vlhkost, může tedy i snížit množství vody při zalévání trávníků a zahrádek. Po zhruba 14 dnech se v hrnci začne hromadit výluh, který se stáčí kohoutkem. Stáčet se může každé tři až pět dní. Výluh je skvělý pro organické hnojení. Doporučuje se naředit v poměru 1 dcl výluhu na deset litrů vody.
Zdroje: zahradkarskaporadna.cz, ireceptar.cz