Chcete sladké jahody? Smíchejte dřevěný popel s droždím
Sladké jahody, které se doslova rozplývají na jazyku, jsou snem mnoha zahrádkářů. Pravdou přitom zůstává, že tohoto cíle můžete poměrně jednoduše dosáhnout. Potřebovat k tomu budete pouze jednu obyčejnou přísadu, kterou možná máte doma.
Sladkost jahod se samozřejmě odvíjí od několika faktorů. Rozhodující je intenzita slunečních paprsků, konkrétní odrůda a také to, co z půdy rostlina vstřebá. Pokud jahodám určité minerály chybí, mohou být plody malé, kyselé a postrádat svou charakteristickou chuť. Naštěstí ale existují způsoby, jak těmto rostlinám pomoci a moci se radovat z chutného a šťavnatého ovoce.
Mnozí jej vyhazují, ale pro zahradu se jedná o poklad
Pokud doma topíte v krbu nebo kamnech, možná máte k dispozici zcela přírodní hnojivo, které vaše zahrada opravdu ocení. Popel přirozeně vzniká během procesu spalování palivového dřeva, dřevěných pelet a briket.
Obsahuje celou řadu prospěšných látek, za které vám některé rostliny, včetně jahodníků, poděkují. Konkrétně se jedná zejména o vápník, draslík, hořčík, fosfor a další prvky. V dřevěném popelu se mohou nacházet také zbytkové organické látky, které vyživí půdní bakterie a další mikroorganismy.
Dřevěný popel zlepšuje strukturu půdy a pomáhá provzdušnit těžké jílovité půdy. Kromě hnojení jahod najde uplatnění i při pěstování celé řady dalších plodin, například cibule, česneku, salátu, pórku nebo brambor. Dřevěný popel ze zimního vytápění si můžete snadno uskladnit v kbelíku na další sezónu a svou zahradu tak potěšit minerály nabitou vzpruhou.

Smíchejte popel s droždím
Pokud si chcete vytvořit živinami nabité domácí hnojivo na jahody, budete kromě dřevěného popela potřebovat ještě droždí. Výhody kvasnic jsou známé jako lidstvo samo. Rozhodně nenachází uplatnění pouze během pečení nebo při přípravě alkoholických nápojů. Hrají důležitou roli také jako hnojivo pro zahradní a pokojové rostliny.
Jak čerstvé, tak i sušené droždí, je bohaté na bílkoviny, sacharidy, tuky a dusík. Kromě toho v této ingredienci najdete draslík a kyselinu fosforečnou. Pokud tedy jahodníkům dopřejete hnojivo připravené smícháním dřevěného popela a kvasnic, získají řadu cenných prvků pro tvorbu velkých a sladkých plodů.
Správný poměr surovin je základ
Pro přípravu tohoto zahradního hnojiva na jahody si připravte dostatečně velkou nádobu. Potřebovat dále budete dva litry odstáté vlažné vody, jednu polévkovou lžíci popela a půl čajové lžičky instantního droždí. Vše dobře promíchejte a nechte směs zhruba 24 hodin uležet.
Nezapomeňte, že nádoba nesmí být uzavřená. Kvasinky totiž ke své práci potřebují vzduch. Proto hrdlo nádoby jen zlehka přikryjte. Jakmile se výluh odleží, můžete jím zalít všechny jahody v záhonu.

Droždí působí preventivně i proti plísním
Hnojivo z droždí nemusí nutně obsahovat popel. Pokud jej nemáte k dispozici vystačíte si pouze s touto základní kuchyňskou ingrediencí. Taková směs může působit preventivně i proti nejrůznějším plísňovým onemocněním.
Tento přírodní výluh může být vhodný i v momentě, kdy již dozrávají plody. Pokud byste totiž použili chemický postřik, často je několik dní zakázáno plody konzumovat, což může být problém. Pokud vsadíte na výluh z droždí, nemusíte se vůbec nijak omezovat.
Abyste kvasinky správně aktivovali, je vhodné do směsi přidat malou lžičku cukru. Používat přitom bez problémů můžete jak sušené, tak i čerstvé droždí. Dejte si však pozor na to, abyste vše nezalili příliš teplou vodou. Ta by totiž mohla kvasinky zničit. Ideální teplota pro přípravu tohoto nálevu se pohybuje kolem 30 °C.
Zdroje: dumazahrada.cz, ireceptar.cz