Zalijte cukety tímto levným roztokem z kuchyně. Výsledky vás ohromí už za pár dní
Sezóna cuket se nezadržitelně blíží. Pokud na své zahradě pozorujete, že nejsou úplně v kondici, připravte si za pár korun domácí roztok. Ten je přírodním životabudičem, jehož výsledky uvidíte již za pár dnů.
Doma připravené roztoky jsou mnohdy daleko výživnější než ty, které koupíme v obchodě. Běžně se tak stává, že za pár korun dokážete v domácích podmínkách připravit prostředek proti škůdcům i plísním. Ten je navíc jako bonus naprosto přírodní.
Zázračný roztok z česneku
Jedním takovým roztokem, který připravíte do pár minut a již druhý den lze použít, je i česnekový roztok. Na jeho přípravu je potřeba litr vody, jedna lžička tekutého mýdla a 5 stroužků česneku. Najemno nasekaný nebo rozdrcený česnek smíchejte s vodou a nechte 24 hodin louhovat. Přeceděnou vodu poté dejte do rozprašovače a aplikujte na celou rostlinu.
Účinná zálivka z droždí
Dalším oblíbeným roztokem, při jehož přípravě opět nemusíte sahat hluboko do kapsy, je roztok připravovaný z droždí. Na jeho přípravu stačí jedna kostka droždí, kterou spolu s lžičkou cukru vmícháte do jednoho litru teplé vody. Po několika hodinách kvašení lze směs v poměru 1:5 s vodou využít jako zálivku ke kořenům cuket. Droždí stimuluje mikroorganismy v půdě a podporuje i růst cuket.

Nejenom roztok, ale i pravidelná péče
Další, co je vhodné při péči o cukety zařadit, je i pravidelná zálivka. Cukety potřebují dostatek vláhy. Ke kořenům je zalévejte každý den ráno nebo večer. A to ideálně vlažnou vodou. Dejte si ale pozor na přemokření, které by mohlo vyvolat jejich hnilobu. Naopak při nedostatku vody budou mít cukety, pokud vůbec vyrostou, hořkou chuť.
Kromě doma připravené zálivky nezapomínejte ani na pravidelné hnojení. A to ideálně jednou za 14 dnů. V hnojivu vhodném pro cukety by měl být obsažen draslík pro tvorbu plodů a také dusík. Využít lze jak tekutá hnojiva na plodovou zeleninu, tak i kompostový výluh.
Aby se vaše cukety vyhnuly škůdcům a různým chorobám, nikdy rostlinu nezalévejte na listy. Voda na nich může ulpívat, což vede k tvorbě plísní. Aby měly rostliny dostatek prostoru, myslete na jejich vhodné rozmístění s dostatečným odstupem. Před slimáky, kteří rostliny cuket doslova milují, je ochrání skořápky od vajíček či piliny v malém množství přisypané do půdy kolem rostlin.

Úrodu nezapomeňte včas sklidit
Nejchutnější kusy cukety jsou ty, jejichž délka nepřesahuje 20 centimetrů. V opačném případě utrhnete plody s tuhou slupkou a menší šťavnatostí. I když jsou větší, rozhodně si na nich pochutnáte daleko méně než na drobnějších cuketách.
Uvařit můžete nejen plody, ale i květy
Cuketa je zeleninou, kterou lze využít pro přípravu sladkých i slaných jídel. Jako taková se řadí mezi jednu z oblíbených surovin kuchařů i kuchařek po celém světě. Protože obsahuje málo kalorií, najdete i nespočet receptů vhodných do dietního jídelníčku.
Málokdo to ví, z botanického hlediska ale cuketa není zeleninou, nýbrž ovocem. Je to dáno tím, že cuketa vyrůstá z květu a obsahuje semena. I když ji v kuchyni používáme jako zeleninu, jen málokterý botanik by souhlasil. Při přípravě cukety můžete zpracovat také její květy. Ty jsou nejen jedlé, ale také velmi chutné. Ve středomořské kuchyni jsou oblíbené květy naplněné sýrem.