Dubajská čokoláda v Česku: Luxusní pochoutka, nebo jen drahý trend?
Dubaj je symbolem luxusu, ať už se jedná o architekturu, módu, gastronomii nebo turistiku. Dovolená v této destinaci je hojně vyhledávaná, podobně jako roste zájem o cokoliv, co je s Dubají spojeno. Výjimkou není ani čokoláda.
Na dubajskou čokoládu se stojí fronty
Dubajská čokoláda získává popularitu souběžně s rostoucí oblibou samotné lokality Spojených arabských emirátů, ale také díky trendům na sociálních sítích, především TikToku. Videa, kde je zobrazena čokoláda ve fázi rozlamování, kdy odhaluje krémovou náplň, se stala virálními.
Lidé pak často ani nevědí, jak čokoláda chutná, ale jsou schopni stát frontu jen proto, aby si ji pořídili. Někteří zájemci ji chtějí sami sníst, ale takových není mnoho. Běžnější je spíše touha zdokonalit produkty vlastní značky, například obohatit tak degustaci vín se sladkostmi. Řada lidí chce čokoládu pořídit v domnění, že jde o dobrou investici. Mají v plánu ji totiž prodávat dál.
Na konci minulého roku propukla v Německu mánie kolem limitované edice této čokolády od výrobce Lindt. Davy se tam shromažďovaly i za nepříznivého počasí v brzkých ranních hodinách, jen aby se na ně dostalo. Přitom každý měl nárok pouze na jednu tabulku. Navzdory tomu se nemuselo dostat na každého, k dispozici bylo jen 100 kusů a dychtivých zájemců bylo víc. Cena dubajské čokolády je v Německu 14,99 eur za 150 gramů.
Dubajská čokoláda se dostala i do Česka
Ještě nedávno u nás čokoláda moc dostupná nebyla. Situace se ovšem změnila a je možné ji zakoupit ve vybraných obchodech. Kdo tuto čokoládu neměl, jako by nebyl. Vybírat můžete mezi klasickými tabulkami nebo jinými produkty s příchutí dubajské čokolády, jako jsou například různé dortíky, poháry nebo másla.
Jen se připravte na trochu vyšší cenu. Ta se běžně pohybuje kolem 400 Kč za 200 gramů. Můžete ale objevit tyčinky, které vyjdou výhodněji, nebo naopak kousky, které budou ještě dražší. Koupit si svačinku za půl tisíce je zkrátka trochu přepych, někdo jednoduše oželí unikátní složení a sáhne po tyčince za 15 Kč.
Vysoké ceny působí na spotřebitele rozporuplně. Někteří se přidají k davovému šílenství s potřebou čokoládu ochutnat nebo do ní investovat, jiní ji považují za normální čokoládu a boom kolem této pochoutky vidí jako nesmysl. V každém případě i české firmy ji nabízejí v různých variantách a reagují tak na rostoucí poptávku po exotických čokoládách.
Čokoláda se zlatem i velbloudím mlékem
Ptáte se, čím je dubajská čokoláda tak výjimečná? Je plněna pistáciovým krémem, tahini (sezamovou) pastou a kanahefem, tedy arabským dezertem z tenkých křupavých nudlí. Typické jsou také neobvyklé a drahé přísady jako šafrán, jedlé zlato, perly nebo exotické koření. Také balení jsou promyšlená, estetická a často ručně vyráběná, což umocňuje dojem luxusu.
Některé čokolády obsahují i velbloudí mléko, díky čemuž jde o zdravější čokoládu než tu, která je vyrobena z mléka kravského. Pochoutka s velbloudím mlékem nabízí více vitamínů. Například vitamín C je zde obsažen v pětkrát větším množství než v klasické kravské čokoládě. Dále je bohatá na vitamin B nebo železo. Zároveň obsahuje mnohem méně tuků a více inzulinu, tedy je vhodná i pro diabetiky. Dobrou volbou je i pro lidi s alergií na laktózu, protože ta je ve velbloudím mléce rovněž v menším množství ve srovnání s kravským mlékem.

Jde o kvalitu nebo marketing?
Jedno je jisté. Ceny dubajské čokolády jsou vyšší než ceny tradičních evropských čokolád a otázkou zůstává, zda vyšší cena odpovídá vyšší kvalitě. Někteří odborníci poukazují na to, že právě exotické ingredience a zlaté balení představuje pro Čechy atraktivitu neznámého a jde spíše o marketingový tah než o záruku neodolatelné chuti. Na druhé straně pro labužníky a milovníky sladkostí může být dubajská čokoláda skvělým obohacením.
Nezapomínejme ale na to, že také Evropa se může pyšnit věhlasnými značkami čokolád, které obsahují kvalitní suroviny a jsou vyrobeny na základě tradičních receptur. Právě tím se od dubajské čokolády liší.
Nedávné testy navíc u dubajské čokolády odhalily, že zejména dovážené produkty mohou obsahovat toxické látky produkované plísněmi nebo alergeny neuvedené ve složení. Některé vzorky neobsahovaly avizované kakaové máslo, ale levnější náhražku. Zjištěna byla také špatná hygienická situace ve výrobě. V případě konzumace čokolády s mykotoxiny hrozí poškození jater a ledvin nebo narušení imunitního systému.
A co vy? Koupíte si ojedinělou dubajskou čokoládu nebo například belgické pralinky?
Zdroje: wikipedia.org, dw.com, ceskatelevize.cz, bild.de