Jak vypěstovat obří dýně: Stačí domácí roztok z droždí a pár minut péče
Dýně jsou na našich zahradách stále populárnější plodinou. Abyste měli obrovské plody, nemusíte se o ně složitě starat. Stačí připravit domácí roztok, díky kterému budete mít dýně jako z reklamy.
Dýně patří mezi rostliny, které nejsou nijak náročné na pěstování. Jediné, co potřebují, je dostatek slunce, živin a také prostoru. Často dorůstají velkých rozměrů. A tak neprospívají, pokud jsou natěsnané na malé zahrádce spolu s dalšími rostlinami nebo dýněmi. Pokud se rozhodnete k jejich pěstování, počítejte s nutností pravidelného zalévání. To je zásadní především na začátku při tvorbě plodů. Stejně tak je důležité připravit dobře vyživenou půdu.
Dýně chraňte před škůdci i mrazem
Tím, co může zničit dýňovou úrodu, je přemokření, přízemní mrazíky, ale také různí škůdci a plísně. Dýně hlídejte především před slimáky. Abyste měli co největší úrodu, vsaďte na domácí roztok. Ten připravíte do pár minut, vyrostou vám díky němu obří dýně.

Na zahradě své využití najdou kvasnice
Surovinou, která je běžně využívaná v kuchyni, své místo si ale najde i na zahradě, jsou kvasnice. Ty mají hned několik vlastností, kvůli kterým si je oblíbili především zahradníci:
- Vitamíny skupiny B – Droždí je bohaté na vitamíny, které pomáhají proti stresu rostlin a podporují jejich důležité metabolické procesy.
- Podpora kořenů – Protože kvasinky stimulují tvorbu auxinů, je podpořen růstový hormon. Čím větší jsou kořeny, tím je rostlina silnější a může tak mít i více plodů.
- Aktivace mikroorganismů – Živé kvasinky aktivně podporují činnost prospěšných bakterií a hub v půdě.
- Příjem živin – Droždí zajišťuje aktivní život v půdě. A tak se z organických látek uvolňuje více dusíku i draslíku. Tyto i další živiny podporují růst plodů.
Roztok aplikujte jako postřik nebo zálivku ke kořenům
Droždí je zázračnou surovinou, která dokáže na zahradě vykouzlit zázraky. Příprava roztoku je velmi snadná. Stačí si připravit buď 1 sáček sušeného droždí nebo jednu kostku, litr vlažné vody a lžíci cukru. Tato směs se nechá pár hodin kvasit. Následně ji sceďte a v poměru 1:10 s vodou zalijte dýni ke kořenům.
Kromě doma připraveného roztoku z kvasnic je skvělým životabudičem pro dýně také kopřivový kvas. Nařezané kopřivy se zalijí vodou, ve které kvasí po dobu jednoho až dvou týdnů. Po slití lze v poměru 1:10 s vodou zalévat dýně především v počáteční fázi růstu. Vsadit můžete i na banánové slupky. Sušené nebo čerstvé slupky nasekejte na malé kousky a přimíchejte do půdy. Obsažený draslík a fosfor zkvalitní tvorbu květů i plodů.
Úrodu lze zpracovat na desítky způsobů
Dýně je oblíbenou zeleninou zahrádkářů již od nepaměti. Připravit se z ní dají stovky sladkých i slaných jídel. Pochutnat si můžete nejen na polévkách či dýňovém pyré. Do pár minut lze poměrně snadno připravit i sladké moučníky. Téměř bez práce je příprava krémové dýňové polévky. Nakrájenou dýni na kostičky stačí spolu s bramborami povařit na smažené cibulce. Následně dochutit česnekem a zalít smetanou. Variantou je i polévka z pečené dýně nebo lehce netradiční thajská dýňová polévka.

Mezi oblíbená hlavní jídla patří dýňové rizoto či lasagne nebo gnocchi. Jako dezert se podávají dýňové muffiny, různé koláče, ale také chléb nebo sušenky. Ani jejich příprava nezabere mnoho času. Nejnáročnější je obvykle očištění a nakrájení dýně.
Zdroje: Rostlinky, Compo, Mojeprirodnizahrada