Jak vyčistit troubu bez chemie: Stačí jedlá soda, ocet a trocha páry
Trouba je spotřebič, jehož mytí mnoho lidí odkládá na později. Nečistoty se tak kupí a mnohdy je náročné mastnotu a připáleniny z povrchu dostat. Na řadu tak přichází agresivní chemie, po které následně celá trouba zapáchá. K efektivnímu vyčištění trouby přitom stačí suroviny, které má každý ve spíži.
Trouba patří mezi nejčastěji používané spotřebiče v kuchyni. Naopak její čištění je nejméně příjemnou domácí prací, které se mnoho lidí co nejdéle vyhýbá. Stačí pečení drůbeže bez pokličky, kousek rozteklého sýra, nebo pár kapek oleje a během chvilky se na dvířkách i roštu vytvoří připečená vrstva, která jde jen horko těžko dolů. Někteří lidé tak troubu čistí jednou za pár týdnů nebo dokonce měsíců, čímž ještě celou situaci zhoršují. Výsledkem je zapečený tuk, zápach, téměř neprůhledné sklo na dvířkách, někdy dokonce kouř, který vzniká při spálení nečistot na topných tělesech. Pokud se navíc na těchto spirálách usazuje mastnota, může se časem účinnost přístroje snížit. Co se naopak zvýší je spotřeba energie, proto bychom měli troubu čistit pravidelně a řádně.
Zázrak, který ušetří čas i nervy
V poslední době se lidé snaží co nejvíce vyhýbat chemickým přípravkům na čištění. Důležité je to zejména v kuchyni a tam, kde vzniká teplo. Chemikálie se pak při nedostatečném omytí odpařují do vzduchu nebo je jimi dokonce cítit pečené jídlo. Naštěstí existuje několik triků, které jsou šetrné, ekologické, přírodní a suroviny má doma skoro každý. Výhodou je také finanční nenáročnost, protože čištění bude stát doslova pár korun.
Kouzlo spočívá v několika krátkých krocích. Nejprve je nutné nečistoty napařit, poté nechat působit připravené suroviny, a nakonec vše vlhkým hadříkem nebo houbičkou setřít.

Jak na to? Postup, který zvládne každý
Prvním krokem je tedy napaření trouby. Nastavte si teplotu na 150 stupňů Celsia a dejte dovnitř hluboký plech s vodou. Do té můžete dát ještě rozpůlený citron, který pomáhá uvolnit mastnotu a prostor hezky provoní. Zavřete dvířka a nechejte rozehřátou troubu běžet přibližně deset minut.
V mezičase si připravte pastu z jedlé sody a pár kapek vody. Po uplynutí deseti minut troubu otevřete a nechejte jen mírně vychladnout. Prostor trouby a mastnota musí zůstat dostatečně horké, ale ne tolik, aby došlo při čištění k úrazu. Nyní přichází na scénu naše pasta ze sody. Tu dejte na houbičku nebo měkký hadřík a celý vnitřek trouby s ní vytřete. Nečistoty se začnou rozpouštět, následně je stačí setřít hadříkem namočeným do octové vody. V tuto chvíli už jde vše dolů téměř samo.
Pokud je trouba zanesená opravdu hodně a ze skleněných dvířek nechce mastnota pustit, můžete na ně nanést pastu ze sody ve větším množství a následně na ni ocet nalít. Vzniklá reakce mastnotu oddělí od povrchu a pak už ji stačí jen setřít. Podobně postupujte také u mastného roštu, který lze umývat i ve dřezu.

Pravidelnost se vyplácí
Pravidelným čištěním si zajistíte nejen krásnou troubu bez nečistot, ale především méně práce s připálenou mastnotou. Postup se tedy vyplatí opakovat každé dva týdny, záleží ale samozřejmě na tom, jak často troubu používáte. Díky pravidelnému čištění se mastnota nestihne usadit a připálit, celý proces tak zabere podstatně méně času a někdy bude stačit troubu jen napařit s citronovou vodou, pár kapkami octa a setřít.
Také odborníci na úklid se shodují, že je lepší využít přírodní prostředky a vyhnout se zbytečným chemikáliím. Ty často nefungují o moc lépe než ocet a soda. Navíc mohou poškodit citlivé povrchy a součásti spotřebiče nebo uvolňovat výpary při pečení. Sodu a ocet můžete navíc využít i na čištění sporáku nebo třeba mikrovlnné trouby, u které postupujeme úplně stejně.
Zdroje: Abecedazahrady.dama.cz, Realsimple.com