Češi to považují za jídlo chudých, ale v Americe se o něj perou a míří do Michelinské restaurace
Zatímco v českém měřítku tohle jídlo už nikoho příliš nenadchne a z našich kuchyní pomalu mizí, na dalekém Manhattanu si na něm pochutnávají cizinci z celého světa.
Právě tady ho totiž nabízí restaurace nesoucí název Bohemian Spirit, která sídlí v objektu zvaném Národní budova. Zvenčí vlaje česká vlajka a člověk má pocit, jako by se z New Yorku přenesl kamsi do Plzně. Národní budova je přitom známou institucí, která pomáhá českým umělcům prosadit se za oceánem. Stejně tak pomohla proslavit se za oceánem i naší české svíčkové omáčce, na kterou se tu dnes sjíždějí gurmáni z celého světa.
Češi ji vařit nechtějí, dopustit na ni ale nedají
V přízemí Národní budovy se nachází nenápadná restaurace plná českých jídel, českého piva i výzdoby připomínajících českou kulturu a naši vlast. Na jídelním lístku najdete jídla jako pečená kachna se zelím, segedínský guláš či právě svíčkovou, která této restauraci vysloužila Michelinské ocenění Bib Gourmand.

V našich krajích patří svíčková mezi jídla stojícími na okraji zájmu. Nedáme na ni sice dopustit a v oblibě ji nese většina z nás, od její přípravy nás ale odrazuje velmi zdlouhavá příprava, na kterou ve zrychleném světě nezbývá čas. Čím že si tedy podmanila svět? V první řadě jde o velmi specifický druh pokrmu, který v jiných světových kuchyních nenajdete. Kombinace základu z kořenové zeleniny ochuceného citronem či jablky a zjemněný smetanou navíc dokáže nadchnout cizince napříč gastronomickými zvyklostmi.
Chutná jako od babičky, Čech ji ale nevaří
Není proto divu, že takový skvost nesmí chybět ani na jídelníčku restaurace Bohemian Spirit. Umístění české restaurace daleko od Česka, kde není možnost srovnání, by mohlo svádět k servírování jen tak nějaké svíčkové. Majitel Vít Stuchl se ale rozhodl nabízet hostům to nejlepší. „Recept, podle něhož omáčku vaříme, jsme dlouho ladili k dokonalosti, aby měla vyváženou chuť,“ říká Stuchl.
Bez zajímavosti není ani informace, kdo za přípravou tradičních českých pokrmů stojí. Pokud byste čekali českého kuchaře, který mezi knedlíky vyrostl, budete překvapeni. Pod českou kuchyní je totiž uprostřed New Yorku podepsán kuchař z Mexika. Jeho česká jídla přitom chutnají jako od našich babiček. „Pečlivě jsme pilovali dochucování, děláme to takhle se vším. Jakmile se trefí do chutí, napíše recept, podle kterého to může připravovat v podstatě kdokoliv,“přibližuje Stuchl práci mexického kuchaře.

Česká kuchyně uprostřed Manhattanu se těší velkému zájmu
Svíčková omáčka není pochopitelně jediným lákadlem restaurace Bohemian Spirit. Kromě zmíněného kachního stehna či segedínského guláše si tu pochutnáte i na ovocných knedlících, bramboračce s hříbky nebo jablečném závinu. Chybět samozřejmě nesmí ani české pivo či česká vína.
A cena? Za svíčkovou zaplatíte 34 dolarů, což odpovídá při kurzu 23 korun částce 782 Kč. Na newyorské poměry jde ovšem o jednu z nejlevnějších restaurací, zvlášť když uvážíme fakt, že v Americe jsou ceny zhruba třiapůlkrát vyšší než v Česku. Za autentický zážitek české kuchyně v české restauraci uprostřed amerického New Yorku to rozhodně stojí.
Zdroje: Český rozhlas, Focuson, Sportdeník