Česká sladká klasika si podmaňuje svět. Američané ji milují, Češi jen kroutí hlavou
Na přelomu 19. a 20. století se do Spojených států amerických dostaly české koláče. Čeští imigranti tuto pochoutku přivezly do Texasu a v současnosti se těší oblibě v celých státech. Jaké další české dobroty jsou v USA populární?
České koláče jsou nejrozšířenější
V rámci českých sladkých pokrmů nejspíš vyhrávají koláče, které se staly nedílnou součástí kuchyně ve zmíněném Texasu, kam zavezli čeští imigranti své recepty. Toto sladké pečivo nabíralo na popularitě jak mezi místními obyvateli, tak za hranicemi státu Texas, kde se do současnosti každým rokem koná festival koláčů.
Mnoho texaských pekáren a kaváren nabízí koláče s různými náplněmi, jako je tvarohová, maková, povidlová nebo s ovocem, ale i slané varianty. Například v Houstonu byste nemuseli české koláče hledat dlouho. Obdobně je tomu i v New Yorku. Zde jsou prezentovány ale již především pravé autentické texaské koláče. Koláče se ovšem pečou i v dalších státech USA.
Další zákusek získává na popularitě
Koláče se v USA stávají oblíbenými i proto, že například čeští přistěhovalci pořádají kurzy pečení českých koláčů. Tím se dostávají české pokrmy stále do podvědomí, tradiční české recepty zkrátka nemohou zapadnout v historii jiné země.
Podobně je tomu i se známým českým zákuskem větrníkem. Ten se vyrábí z odpalovaného těsta, který je dle Francouzů jejich vynález. Propojuje se tak možná hned několik kultur najednou.
Ve Spojených státech existuje podobný zákusek. Nazývá se Cream Puff a má hodně společného právě s naším větrníkem. Rozdíl spočívá zejména ve tvaru a polevě. Těsto tohoto Puffu celistvě ukrývá vnitřní krém a navíc nemá polevu jako větrník. Ve větrníku se také snoubí daleko více chutí díky obvykle použitým přísadám. ‚‚Pokud máte rádi krémové zákusky – na povrchu křupavé, ale na stranách měkké, budete větrník milovat ještě víc, protože mají také více chuti díky dvěma různým polevám,‘‘ píše blogerka Eva žijící v USA.

Větrník předčí i americké zákusky
Větrník je na chuť jemný, krémový a lehký. Přitom dobře zasytí. Je možné ho kombinovat například i s lesními plody nebo jiným ovocem, což mu dodá svěží příchuť. Zákusek může být nahoře ozdoben šlehačkou, do které umístíte právě ovoce, a výsledek se podobá dokonce vdolkům.
Někdy bývají zaměňovány za zmíněné Cream Puff, které jsou v USA vcelku vnímány jako vcelku obyčejné. Mají podobný tvar i vzhled, avšak na větrník nedosáhnou. ‚‚Ale díky své jedinečné náplni a nezaměnitelné české chuti jsou pravděpodobně jedním z nejautentičtějších a nejchutnějších tradičních českých zákusků,‘‘ doplňuje Zynnia.
Je větrník oblíbený i v Česku?
Dezert z odpalovaného těsta, které je plněno karamelovým a žloutkovo-vanilkovým krémem, přičemž vrchní část zákusku je ještě obohacena o karamelovou polevu, patří k oblíbeným zákuskům i v Česku. Najdete ho v tradičních cukrárnách, ale v moderních kavárnách je v nabídce už trochu méně často. Populární je spíše mezi lidmi starší generace.
Mladší lidé větrník někdy považují za zbytečně sladký, jde jen o cukr a máslo. Snaží se pak najít jiné alternativy, které nemají tak sladkou chuť. Případně sáhnou po jiném dezertu jako panna cotta, gratinovaný tvaroh s ovocem, tartaletka, ovocný pohár s griliášem nebo mrkvové blondie. Navrch bývá často nejasné, co znamená větrník a co znamená věneček. Nezapomínejme, že věneček je poznat jednoduše, má totiž tvar věnečku. Navíc postrádá karamelovou chuť, která je typická pro větrník.
Větrník a jeho obliba i mimo Česko je ale stále důkazem, že klasické české recepty mohou pořád najít své místo, a to i ve světě.
Zdroje: visitczechia.com, tresbohemes.com, fromczechtousa.com, stream.cz, sugarspunrun.com