Češi se loučí s mikrovlnkou, tento spotřebič ji brzy nahradí
Češi přestávají používat mikrovlnky. Důvodem jsou zdravotní obavy, úspora energie i moderní spotřebiče, které nabízejí zdravější a efektivnější ohřev.
V den, kdy zrovna nevaříme čerstvé jídlo, si pokrmy ohříváme nejčastěji v mikrovlnce. Do USA se mikrovlnky dostaly už koncem 60. let. V Evropě až v 80. letech. Od té doby si je do domácnosti pořídilo mnoho rodin. Vložíme do ní jídlo, otočíme knoflíkem a za 2 minuty máme krásně horké jídlo. Její používání je velice jednoduché, ale v poslední době se objevují otazníky nad tím, zda je tento spotřebič neškodný pro lidské zdraví. V některých českých domácnostech proto přestali mikrovlnnou troubu používat. Lidé mají strach o své zdraví, chtějí ušetřit peníze za elektřinu, a navíc na trh neustále přichází novější a modernější spotřebiče.
Jsou mikrovlnky nebezpečné?
Do mikrovlnné trouby se nesmíte dívat, když ohřívá jídlo! Mikrovlnky škodí lidskému mozku. Přesně těmto pověrám ještě stále věří mnoho lidí. Nejčastějším důvodem, proč někdo přestal používat tento spotřebič, jsou zdravotní obavy. Odborníci ze Světové zdravotnické organizace (WHO), potvrzují, že mikrovlnné trouby jsou při správném používání bezpečné. Mikrovlnné záření nemění chemické složení potravin. I přesto se najdou ti, kteří tvrdí opak.
„I když jídlo absorbuje mikrovlnnou energii, nestane se radioaktivním nebo kontaminovaným. Mikrovlny využívají neionizující záření, které pohybuje atomy v molekule, ale neodstraňuje elektrony. Mikrovlnné záření nemůže změnit chemické složení jídla. To znamená, že používání mikrovlnné trouby a konzumace jídla v ní uvařeného nebo ohřátého není na škodu,“ vysvětlil zdravotnický server WebMD.

Lidé škodí svému zdraví vlastní leností a neinformovaností
Jakmile si pořizujeme nový spotřebič do domácnosti, vždy bychom se měli podívat na to, jak o něj správně pečovat. Tímto krokem prodloužíme jeho životnost, zajistíme jeho správné fungování a také předejdeme tomu, že by nám mohl ohrožovat zdraví.
Vzpomeňte si nyní na to, kdy naposledy jste čistili mikrovlnku? Děláte tuto činnost jen párkrát do roka? Potom raději zpozorněte. Vědci z biotechnologické univerzity Darwin Bioprospecting Excellence a University of Valencia ve Španělsku, zjistili, že uvnitř tohoto spotřebiče se nachází plno nebezpečných bakterií (pokud jej pravidelně nečistíte). Bakterie jsou schopné v mikrovlnce růst. Navíc jsou odolné jak vlivu elektromagnetického záření, tak i vysokým teplotám, kterým jsou opakovaně vystavovány.
Ne, opravdu teď nemusíte vaši mikrovlnku vyhazovat. Stačí, když ji pořádně vyčistíte a tuto činnost začnete dělat pravidelně.
České domácnosti se snaží ušetřit peníze
Tipy a triky, jak ušetřit peníze, jsou častým tématem ve společnosti. Jakmile se objeví nová možnost, jak ušetřit, většina Čechů ji ráda využije a není se čemu divit. Vše se neustále zdražuje a platy nerostou takovou rychlostí, jak by bylo potřeba. Nyní se objevila možnost, jak ušetřit i za ohřev jídla.
Touto možností jsou inovace. Moderní domácí spotřebiče totiž kombinují více funkcí, což se zákazníkům líbí. Kromě toho mají nižší spotřebu a zajišťují kvalitnější přípravu jídla.

Spotřebič, který pravděpodobně nahradí mikrovlnku
Velké oblibě se těší přístroje s názvem konvektomaty. Ty se začaly používat nejprve ve školách a restauracích. Postupem času je ale výrobci začali vyrábět i pro menší domácnosti. Proč mohou konvektomaty nahradit mikrovlnku?
- rovnoměrný a šetrný ohřev jídla
- více funkcí v jednom spotřebiči
- zdravější příprava jídla
- úspora energie
- moderní technologie a jednoduché ovládání
- snadná údržba
Tento spotřebič kombinuje horký vzduch a páru. Díky tomu se jídlo ohřívá rovnoměrně a nevysušuje se. Jelikož mají tato zařízení více funkcí, dokáží nahradit i další spotřebiče. Při přípravě jídla v konvektomatu jsou v pokrmu zachovány vitamíny i minerály. Protože nová zařízení nabízí mnoho funkcí, zdravější přípravu jídla a ještě možnost ušetřit, lze předpokládat, že již brzy nahradí mikrovlnky. M
Zdroje: WebMD, denik, poznatsvet