Brambory nikdy nedávejte do studené vody. Přijdete o chuť i vitamíny
Brambory se řadí mezi nejčastěji konzumované plodiny na světě. Jejich kořeny sahají do jižní Ameriky, kde je obyvatelé žijící na území dnešního Peru pěstovali již před více než 2 000 lety. Do Evropy se tato zelenina dostala až v 16. století, načež se začala velmi rychle rozšiřovat.
Mnoho zkušených i začínajících kuchařů by si mohlo myslet, že neexistuje takřka nic, co by se dalo na vaření brambor zkazit. Samozřejmě není pochyb o tom, že se jedná o jednu z nejsnazších potravin na přípravu. To na druhou stranu neznamená, že se při jejím vaření lidé nedopouštějí absolutně žádných chyb – opak je ve skutečnosti pravdou. Celá řada jedinců je například do hrnce přidává v nesprávnou chvíli. Kvůli tomu pak ztrácí chuť i nutriční hodnotu. Jak byste měli brambory vařit, aby v nich zůstalo co největší množství zdraví prospěšných látek a zároveň si zachovaly skvělou chuť?
Brambory v žádném případě neházejte do studené vody
Zcela jistě by bylo možné najít jedince, kteří mají pocit, že nezáleží na tom, zda se brambory přidávají do studené, vlažné, teplé či vroucí vody. Jenže pravda je taková, že házet brambory do studené i vlažné vody je obrovská chyba. Pokud by tak jakýkoliv kuchař učinil, brambory by ztratily mnoho cenných živina a rovněž by se proměnily v o poznání méně chutnou potravinu.
O něco lepší, ale zdaleka ne optimální načasování, spočívá v přidávání této škrobnaté zeleniny do teplé vody. Z toho vyplývá, že nejideálněji byste měli brambory do hrnce přidávat ve chvíli, kdy voda vře.

Jakmile brambory do vroucí vody přidáte, okamžitě sáhněte po poklice
Přidání brambor do vroucí vody nicméně ještě nezaručuje, že bude tato potravina uvařená dokonale. Je třeba myslet rovněž na to, že jakmile je do hrnce přidáte, měli byste je hned vzápětí přikrýt poklicí. Tím do jisté míry zajistíte, že většina vitamínů a minerálů zůstane zachována a voda se neodpaří.
Po přidání velkého množství brambor do vroucí vody se navíc může snadno stát, že tekutina v hrnci na chvíli přestane vřít. V takovém případě přidání poklice zajistí, že se teplota dostane zpět nad 100 stupňů Celsia o poznání rychleji.
Proč zařadit brambory do jídelníčku?
Nemalé množství lidí si myslí, že brambory jsou spíše nezdravá potravina. To je možná do značné míry způsobeno tím, že velká část produktů, které jsou vyrobené z této plodiny, skutečně disponuje neblahým vlivem na lidské zdraví. Řeč je například o hranolkách, kroketách nebo chipsech. Pravda je ovšem trochu někde jinde. Výše zmíněné produkty totiž nejsou nezdravé proto, že by byly vyrobené z brambor, ale spíše z toho důvodu, že obsahují vysoký podíl soli a olejů, které jsou plné škodlivých tuků.
Naopak brambory samy o sobě rozhodně mohou být součástí zdravého a vyváženého jídelníčku, pokud jsou do něj zařazeny v rozumném množství. Obsahují totiž významné množství některých minerálů a vitamínů.

Za zmínku stojí například vitamín C – ve 100 gramech brambor se nachází zhruba 17 procent doporučené denní dávky tohoto životně důležitého vitamínu. Je relativně známým faktem, že z tohoto důvodu začali do svých jídelníčků brambory zařazovat i námořníci v 18. století, neboť věděli, že tím předejdou rozvoji nebezpečných kurdějí.
Zapomínat by se však nemělo ani na vitamíny B1, B2, B3, B5 či vitamín K. Z minerálů je pak důležité zmínit mangan, fosfor, zinek a draslík, který je důležitý pro udržení vitálního kardiovaskulárního systému, .
Zdroje: kobieta.wp.pl., zdravopedie.cz