Brambory a cibule v lednici? Tohle je důvod, proč by se nikdy neměly dotýkat
Jistě se vám už stalo, že jste koupili čerstvé ovoce a zeleninu, ale po pár dnech začala rychle měknout nebo hnít. Možná to je z důvodu ͏špatných podmínek během skladování. Věděli jste, že některé druhy ovoce a zeleniny se navzájem ovlivňují a mohou si tak i zkrátit trvanlivost? Ať jde o brambory, cibuli nebo jablka, jejich správné skladování může ušetřit vaše starosti s vyhazováním zkažených potravin.
Může vás překvapit, že brambory a cibule by se neměly skladovat vedle sebe. Cibule při skladování uvolňuje vlhkost a specifické plyny, které způsobují rychlejší klíčení a kazivost brambor. Naopak brambory mohou absorbovat pach cibule, což͏ ͏může negativně ovlivnit jejich chuť. Podobně se také nevyplácí mít jablka s jiným ovocem nebo se zeleninou. Jablka produkují plyn, zvaný etylen, který urychluje zrání a může způsobit, že jiná zelenina͏ ͏nebo ovoce začnou měknout, plesnivět, nebo ztratí svoji kvalitu. Pokud chcete, aby vaše zásoby vydržely co nejdéle, uložte brambory na suché a chladné místo, nejlépe do samostatné nádoby a cibuli skladujte͏ odděleně.

Etylen
Etylen je přírodní plyn, který produkuje mnoho druhů ovoce a zeleniny během svého zrání. Tento ͏proces je pro některé plody běžný a ͏potřebný, ale když etylen ovlivní jiné ͏potraviny, může to způsobit jejich předčasnou zralost nebo se dokonce mohou i zkazit. Nejvíce etylen vytváří jablka, banány, avokádo, broskve a hrušky. Pokud tyto plody skladujete vedle náchylné zeleniny, jako jsou salát, okurka, nebo mrkve můžete si být ͏jisti, že to zkrátí jejich čerstvost. Řešením je oddělené skladování. Jablka by měla být uchovávána ve specifických nádobách nebo pytlích, ͏které omezí jejich vliv na ostatní potraviny. Když budete skladovat tyto náchylné potraviny mimo dosah etylenu, můžete výrazně prodloužit jejich čerstvost a zároveň snížíte plýtvání.
Které druhy ovoce a zeleniny neuchovávat společně?
Brambory a cibule
Brambory rychleji klíčí, když jsou blízko cibule, která produkuje plyny a vytváří vlhkost.
Banány a͏ jablka
Banány dozrávají rychle a jablka tento proces ještě urychlí.
Rajčata a okurky
Rajčata vytváří etylen, což okurkám nesvědčí. Ty se ͏stávají měkkými a ztrácejí chuť.
Jablka a brambory
Jablka mohou způsobit, že brambory začnou klíčit nebo hnědnout dříve.

Jak skladovat ovoce a zeleninu správně?
Správné oddělení
Etylenové producenty, jako jsou banány, jablka nebo rajčata, uchovávejte odděleně od náchylnějších druhů, jako jsou brambory, mrkev nebo okurky.
Správná teplota
Některé plodiny, například citrusy nebo banány, lépe prospívají při pokojové teplotě. Naopak brambory a cibule by měly být v chladném a tmavém prostředí.
Bez plastových obalů
Plastové sáčky mohou zadržovat vlhkost a urychlovat hnilobu. Místo nich použijte prodyšné bedýnky nebo papírové sáčky.
Pravidelná kontrola
Jedna kazící se plodina může ovlivnit celý zbytek zásoby. Pravidelně vše kontrolujte.
Správným skladováním můžete nejen zachovat vaše potraviny déle čerstvé, ale zároveň také snížit plýtvaní potravinami a ušetřit peníze. Například banány, které se brzy vedle jablek zkazí, se pak vyhazují. Když dodržíte tato snadná pravidla budete si užívat čerstvé ovoce déle a můžete i ušetřit.
Zdroje: ireceptar.cz, idnes.cz, fresh.iprima.cz