Z banánových slupek uděláte hnojivo za pár korun. Papriky po něm nasadí víc plodů
Pěstování paprik může být někdy pěkný oříšek a člověk nikdy neví, co jim ke zdárnému růstu a bohaté úrodě chybí. I přesto ale patří k nejoblíbenějším plodinám českých zahrádek. Potřebují však dostatek živin, s jednoduchým tipem vám však porostou jako po hnojivu za tisíce.
Papriky jsou chutné plody plné vitamínů, které mají široké uplatnění v kuchyni. Při správné péči mohou být keříky velmi výnosné. Je ale třeba se jim věnovat a vědět, co daná odrůda potřebuje. Důležitá je nejen střídmá a pravidelná zálivka, nebo teplé a slunečné stanoviště, ale také hnojivo. Zahradníci mnohdy nakupují velmi drahá minerální hnojiva, která jsou dle výrobců určena k výživě jednoho konkrétního druhu rostliny. Přitom stačí znát jednoduchý trik, který vám ušetří mnoho peněz v zahradnictví a papriky výborně vyživí.

Zázrak, který hážeme do koše
V kuchyni najdeme mnoho pokladů, které nám se zdravou a vitální zahrádkou pomohou. Od jedlé sody, přes ocet, vaječné skořápky, až po banánové slupky. Právě z tohoto “odpadu” lze připravit výživné hnojivo, svým složením skvělé především k výživě plodové zeleniny. Slupky od banánu často končí na kompostu. Ani to není špatné řešení, ovšem pokud chcete jejich účinků využít hned, připravte z nich raději tekuté hnojivo.
Banánová slupka je bohatá na draslík, který podporuje hlavně tvorbu květů a plodů. Obsahuje také fosfor pro správný růst kořenů a zdravý vývoj pletiv. Právě tyto prvky papriky potřebují. Musí vytvořit silné a vitální keříky, které plody unesou a zvládnou vyživit. Poté musí nasadit co nejvíce květů, které se zdárně vyvinou v plody. Pokud rostliny nemají dostatek živin, květy se objevují v malém množství a mohou opadat dříve, než se vůbec začnou tvořit plody. Pokud strádající rostlinka i přesto plody nasadí, bývají malé, bledé a bez chuti.

Příprava a použití jsou překvapivě snadné
Je hned několik způsobů, jak banánovou slupku využít. Ten nejjednodušší je zahrabat ji při výsadbě pod kořenový bal, nebo vedle něj. Rozkládající se slupka bude rostlinu postupně vyživovat. Ideální je ji ještě nařezat na menší kousky, aby byl rozklad rychlejší. Nedávejte ji ale přímo ke kořenům. Rozestup by měl být alespoň 5 centimetrů, aby kořeny nezačaly zahnívat.
Další možností je příprava “banánové vody či čaje”. Slupky nakrájíme na menší kousky a dáme je do pětilitrové nádoby. Následně je zalijeme čistou vodou, nádobu zakryjeme (nezavírejte ji úplně, slupky budou kvasit) a necháme takto louhovat přibližně tři dny. Poté už stačí nálev scedit a přidat do zálivky, nebo jej použít jako postřik.
Pro ještě lepší účinky vyzkoušejte slupky kombinovat s dalšími “kuchyňskými zbytky”. Přidejte například kávovou sedlinu, která funguje proti škůdcům nebo drcené vaječné skořápky.
Výhody přírodního hnojení
Hnojení banánovými slupkami i dalšími přírodními surovinami je nejen levné a účinné, ale i ekologické. Ušetříte tak spoustu peněz, i půdu a životní prostředí. Podpoříte navíc přirozené procesy v zahrádce, protože přírodní živiny a rozkládající se zbytky milují žížaly a další prospěšné půdní organismy. Zemina tak bude prokypřená, se správnou strukturou a plná humusu. Je ale dobré ke hnojení používat pouze zbytky z bio potravin. Slupky z “klasických” banánů bývají doslova plné pesticidů, a ty určitě v zahradě ani ve svých plodech nechcete.
Další výhodou pravidelného hnojení (ať už ekologickými nebo minerálními hnojivy) jsou silné a vitální rostliny. Čím zdravější jsou, tím lépe odolávají všem výzvám. Umí si tak dobře poradit s dočasným suchem i přemokřením, odolávají stresu z horka nebo neuhynou při prvním napadení škůdcem. Jsou také odolnější vůči proniknutí bakteriálních a virových infekcí do pletiv.