Školácká chyba Německa: Amatérismus způsobil obrovské ztráty kvůli nákupům plynu

Přidat na Seznam.cz

Po zahájení ruské invaze na Ukrajinu se Berlín snažil rychle naplnit své domácí zásobníky plynu. Nákupní politika státu však může vést k miliardovým ztrátám. Odborníci z odboru jednání odpovědné společnosti ostře kritizují, uvádí německý deník NTV.

Podle zprávy vedly uspěchané nákupy k obrovským ztrátám. Němečtí odběratelé plynu budou muset s největší pravděpodobností za hrozící ztráty zaplatit. Podle informací z parlamentních kruhů, které získal odborný server Tagesspiegel Background, nakoupila německá vláda od začátku listopadu tohoto roku téměř 50 terawatthodin zemního plynu.

Ty putovaly do německých zásobníků, objednaný objem odpovídá přibližně jedné pětině celkové skladovací kapacity v Německu. Podle informátorů, kteří se odvolávají na vládní dokumenty, je průměrná nákupní cena ve výši přibližně 175 eur za megawatthodinu, což je výrazně více, než současná tržní cena plynu.

Jde však o ryze ztrátový obchod, velkoobchodní ceny zemního plynu totiž klesly. Plyn pro dodávky v nadcházejících měsících se na středoevropském trhu téměř běžně prodává za cenu kolem 145 eur. Německo tedy prodělalo více než 1,5 miliardy eur, což je v přepočtu více než 34 miliard korun.

Zdroje: ntv, Tagesspiegel Background