Recese v USA klepe na dveře? Špatné zprávy z realitního trhu

Přidat na Seznam.cz

Z amerického trhu nemovitostí přicházejí nepříliš dobré zprávy, které vyvolávají obavy z hrozící recese. Za viníka zpomalení americké ekonomiky je označován Fed, konkrétně jeho politika v boji proti inflaci.

Jak poznamenává týdeník The Economist, význam amerického trhu nemovitostí není dán jen jeho hodnotou (pohybuje se kolem 45 bilionů dolarů), důležitější je, že jeho dynamika je měřítkem zdraví ekonomiky, když Fed zvyšuje úrokové sazby (před měsícem došlo k dalšímu zvýšení, tentokrát o 25 bazických bodů, a další se plánují). Je to jeden ze sektorů, který na změny zaváděné Fedem reaguje nejdříve, což umožňuje vyhodnotit dopady politiky americké centrální banky.

Nevyhnou se Spojené státy recesi?

Jaké jsou tyto dopady? Ne příliš dobré, jak ukazují poslední údaje o prodeji domů. Navíc došlo k výraznému poklesu investic do bydlení. Odborníci proto očekávají recesi. „Ještě nikdy se nestalo, aby došlo k poklesu cen nemovitostí a výraznému poklesu investic a následně nedošlo k recesi,“ řekl britskému týdeníku Robert Dietz, expert z americké Národní stavební asociace.

Stanice CNN připomíná, že index spotřebitelské důvěry v USA na konci února klesl. Byl to již druhý takový pokles, který naznačuje, že rostou obavy z recese a obavy z inflace.

Loni v říjnu až 90 % šéfů 400 největších amerických společností odhadovalo, že americká ekonomika vstoupí do recese během příštího roku, protože série zvyšování úrokových sazeb Fedu neskončí tzv. měkkým přistáním.

Stále častěji se objevují tvrzení, že politika Fedu vypočítaná na potlačení inflace vede ke zpomalení americké ekonomiky. Rozšiřování úvěrů vede ke snižování výdajů, a to jak podniků, tak domácností.

Nemá Fed inflaci pod kontrolou?

Na konci února Jamie Dimon, předseda představenstva jedné z největších světových bank JPMorgan prohlásil, že navzdory důrazným opatřením na omezení inflace nad ní Fed možná již nemá plnou kontrolu. „Mám velký respekt k šéfovi Federálního rezervního systému Jerome Powellovi, ale faktem je, že Fed poněkud ztratil kontrolu nad inflací,“ řekl generální ředitel Dimon v rozhovoru pro CNBC.

Podle jeho názoru zůstanou úrokové sazby na zvýšené úrovni delší dobu, než se v současnosti předpokládá, a centrální bance může trvat „ještě nějakou dobu“, než se dostane ke svému dvouprocentnímu inflačnímu cíli.

Zdroj: economist.com, cnbc.com, edition.cnn.com