Reálné HDP Ukrajiny kleslo téměř o 40 %, uvádí státní statistická služba

Přidat na Seznam.cz

Ukrajina Tempo hospodářského oživení závisí na situaci na frontě. Reálný hrubý domácí produkt (HDP) Ukrajiny se ve druhém čtvrtletí roku 2022 snížil oproti předchozímu roku o 37,2 %. Uvádí to zpráva Státní statistické služby Ukrajiny, píše ukrajinský deník PRM.

V porovnání s 1. čtvrtletím letošního roku se reálný HDP snížil o 19,1 %. Státní statistický úřad vysvětlil tento pokles sezónním faktorem, píše ukrajinský deník Focus.

Vývoj ve druhém čtvrtletí a v srpnu ukazuje, že v budoucnu se pokles HDP může zpomalit na 33,2 %, uvedlo ukrajinské ministerstvo hospodářství.

Ministerstvo odhaduje, že hrubý domácí produkt v srpnu klesl oproti loňskému roku přibližně o 35 %.

„Existují důvody k opatrnému optimismu. Do konce roku 2022 očekáváme zpomalení poklesu HDP na 33,2 %. Při tvorbě státního rozpočtu na rok 2023 budeme vycházet z konzervativního scénáře událostí, který státu umožní snížit rozpočtová rizika a plně dostát všem závazkům vůči občanům,“ komentovala ministryně Julia Svyrydenko.

Již dříve vyšlo najevo, že míra inflace na Ukrajině již druhý měsíc po sobě klesá, což je důležitý pozitivní signál pro spotřebitele a podniky. Hlavním inflačním faktorem je válka, která snížila nabídku zboží v důsledku poklesu výroby a také zvýšila náklady v důsledku narušení logistiky, zničení výrobních prostředků, výrobních řetězců a dalších čistě vojenských negativních důsledků, což vede ke zvýšení cen.

Zdroj: Focus, PRM