Příjmy z ruské ropy klesly o 42 procent

Přidat na Seznam.cz

Funguje omezení cen ropy ze strany G7? Podle údajů Mezinárodní agentury pro energii (IAE) Rusko nyní vydělává na prodeji ropy výrazně méně. A problémy by se mohly ještě zvětšit, uvedl webový portál RFI a deník NDTV.

Rusko za posledních dvanáct měsíců prodalo zhruba tolik ropy jako před válkou na Ukrajině, příjmy z tohoto ropného byznysu však klesly o 42 procent. Podle zveřejněné zprávy Mezinárodní energetické agentury (IEA) nakupovaly ruskou ropu za nízké ceny zejména Indie a Čína, když ji kvůli západním sankcím přestaly prodávat tradičním zákazníkům.

„V únoru Rusko přijalo asi 11,6 miliardy dolarů, zatímco před rokem to bylo asi 20 miliard dolarů,“ uvádí zpráva. „To ukazuje, že sankce uvalené zeměmi G7 nesnižují množství ropy a rafinovaných produktů, ale omezují schopnost Ruska vydělávat na exportu,“ uvedla IEA.

Ruský vývoz ropy se naopak v únoru snížil jen mírně, a to o 500 000 barelů na 7,5 milionu barelů denně. Struktura vývozu však vykazuje značné změny. Před začátkem války směřovalo denně 4,5 milionu barelů k odběratelům v EU, USA a dalších zemích OECD, nyní je to pouze 580 000 barelů. Na druhé straně se zvýšil vývoz do Číny a Indie. Moskva nyní prodává 70 % své exportní ropy do obou zemí. Mezi odběratele však patří také africké země, Turecko a země Blízkého východu.

Šéf Mezinárodní energetické agentury Fatih Birol již na začátku března uvedl, že Rusko jako energetickou velmoc vidí dlouhodobě oslabené. „Rusko prohrálo energetickou bitvu,“ řekl Birol. Dodal, že krize v ruském ropném a plynárenském průmyslu se bude prohlubovat. Ruská ropná a plynová pole jsou podle něj technicky a geologicky složitá a jejich rozvoj vyžaduje technologickou podporu mezinárodních odborníků. „Ti se však z Ruska stáhli.“ Proto bude těžba ve střednědobém horizontu klesat. Rusko nemůže jednoduše nahradit Evropu, kdysi největšího spotřebitele, Asií.

Zdroj: rfi.fr, ndtv.com