Portugalsko ruší DPH na balík potravin

Přidat na Seznam.cz

Portugalská vláda chce v zájmu omezení inflace zrušit DPH na 44 základních potravin. Úleva se má vztahovat na počáteční období šesti měsíců, informoval webový portál Food-Service.

Chléb, maso a vejce mají zlevnit. Portugalská levicová vláda chce v rámci boje proti vysoké inflaci dočasně zrušit DPH na 44 základních potravin. Opatření je součástí dohody podepsané s výrobci a prodejci, která má co nejdříve stabilizovat ceny, uvedl deník Spiegel.

Mimo jiné se počítá s finanční podporou zemědělců a chovatelů hospodářských zvířat. Balíček opatření bude stát stát asi 600 milionů eur, uvedl premiér António Costa.

Pozastavení DPH na potraviny, jako je chléb, těstoviny, rýže, kravské mléko, vejce, jogurty, sýry, olej, máslo, maso a ryby, bude zpočátku platit šest měsíců a v případě potřeby bude pozastavení prodlouženo. Balíček opatření musí ještě schválit parlament. Vláda v něm však má většinu.

V Portugalsku činila únorová míra inflace 8,2 %. Byla to podobná míra jako v Německu, kde byly spotřebitelské ceny v únoru o 8,7 procenta vyšší než ve stejném měsíci loňského roku. V Portugalsku má však mnoho lidí menší manévrovací prostor, pokud jde o výdaje, kvůli výrazně nižším platům. Inflace u potravin v zemi nedávno dosáhla 20,1 procenta. DPH na většinu potravin činí šest procent.

Costa přičítá inflaci především ruské agresivní válce na Ukrajině. Upozornil, že nelze vyloučit, že růst cen nebude pokračovat ani po vstupu balíčku opatření v platnost. „Nikdo neví, jak dlouho bude tato válka trvat, a dokud bude trvat, existuje riziko, že výrobní náklady budou nadále růst.“

Zdroj: spiegel.de, food-service.de