Letecká doprava se zotavila. 120% růst na evropských letištích oproti době před covidem

Přidat na Seznam.cz

Pandemická prázdná místa na evropských letištích jsou minulostí. V roce 2022 letiště odbavila téměř 2 miliardy cestujících, což znamená, že se návštěvnost zdvojnásobila na přibližně 80 % úrovně roku 2019.

Podle nejnovější zprávy Mezinárodní rady letišť v Evropě (ACI Europe) se počet cestujících na evropských letištích v loňském roce téměř vrátil do období před pandemií covid-19. Organizace evropských letišť uvádí, že návštěvnost letišť se v roce 2022 oproti předchozímu roku téměř zdvojnásobila a dosáhla 1,94 miliardy cestujících.

ACI Europe konstatuje, že navzdory probíhající ruské invazi na Ukrajinu a zhoršující se hospodářské situaci stále více lidí volí jako dopravní prostředek letadlo.

Letiště v evropských zemích zaznamenala v roce 2022 nárůst počtu cestujících o 122 % oproti předchozímu roku.  „Takový rekordní meziroční nárůst svědčí o tom, že pro lidi je nesmírně cenné znovu navázat spojení a cestovat po Evropě i mimo ni,“ uvedla agentura.

Největší nárůst zaznamenala letiště ve Spojeném království (+249 %), Irsku (+235 %) a Finsku (+187 %).
Oživení je v jednotlivých zemích nerovnoměrné a odráží řadu faktorů, včetně pokračující poptávky po cestování za rodinou a volným časem, což zvyšuje provoz na letištích v turistických zemích, uvádí se ve zprávě.

Zdroj: aci-europe.org, redakčně upraveno