Čínský zahraniční obchod kolabuje

Přidat na Seznam.cz

Je to ještě horší, než na začátku covidové pandemie. Vývoz i dovoz se hroutí, platí to i pro obchod s Německem a ostatními zeměmi Evropy, uvedl německý server NTV.

Mohou za to slabá světová poptávka a tvrdá koronavirová opatření. Podle pekingských úřadů se vývoz v listopadu snížil o 8,7 procent ve srovnání se stejným měsícem loňského roku. Jednalo se o druhý měsíční pokles v řadě.

Dovoz se celkově snížil o 10,6 procent, což je mnohem více, než odborníci předpovídali. Zahraniční obchod poklesl o 9,5 procent, což je ještě horší, než pokles na začátku pandemie v květnu 2020, kdy se obchod propadl o 9,3 procent.

Slabá světová poptávka je způsobená vysokou inflací, stoupajícími cenami energií a válkou na Ukrajině. Výrobu brzdí i narušení dodavatelských řetězců v Číně v důsledku omezení vyplývajících z přísné čínské politiky nulového covidu. Po celonárodních protestech však Národní zdravotní komise oznámila zmírnění přísných opatření. Kvůli zmíněným problémům klesá i domácí poptávka a to až o 40 procent, uvedl server CNBC.

Zdroje: NTV, redakce, CNBC