Bill Gates chce zachránit klima a postavit stovky mini jaderných elektráren

Přidat na Seznam.cz

Jaderné elektrárny mají v Evropě špatné jméno. Je však nesporné, že poskytují energii bez emisí CO2. Nový „sodíkový“ reaktor společnosti Billa Gatese je zamýšlen jako doplňkový modul ve spojení se solárními a větrnými energetickými systémy. Do roku 2050 jich má být postaveno stovky.

Změna klimatu a jaderná energie se v této otázce liší. Německo za kancléřky Merkelové se pokouší o dvojité salto v energetickém převratu – odvrací se od fosilních paliv a ještě rychleji od jaderné energie. Jiné země považují za slibnější spoléhat se na kombinaci jaderné energie a obnovitelných energií, aby se emise CO2 snížily na nulu.

Miliardář Bill Gates chce změnit standardy v energetice. Vyvíjí sodíkový mini-reaktor. Jak jeho nové jaderné elektrárny chtějí zastavit změnu klimatu?

V provozu za pár let
Společnost Billa Gatese TerraPower a GE Hitachi Nuclear Energy plánují výstavbu levného, ​​vysokorychlostního sodíkového reaktoru se systémem skladování energie roztavené soli. Od amerického ministerstva energetiky byl poskytnut grant ve výši 80 milionů amerických dolarů. Plán je uvést elektrárny známé jako sodíkové na trh v USA před koncem tohoto desetiletí, uvedl Chris Levesque, prezident a generální ředitel společnosti TerraPower. První systém je demonstrační a měl by být funkční a připojen k energetické síti do roku 2050.

Pokud bude projekt úspěšný, budou zařízení postavena ve Spojených státech i v zahraničí, uvedl Levesque. Do roku 2050 „bychom viděli stovky těchto reaktorů po celém světě řešit různé energetické potřeby,“ řekl Levesque. 345 megawattových elektráren bude chlazeno kapalným sodíkem a každá z nich bude stát zhruba miliardu dolarů.

Specialita: neutronový reaktor není chlazen vodou, ale sodíkem. To není nový nápad. Sodík je vhodný jako chladivo, protože zůstává kapalný v teplotním rozmezí téměř 800 stupňů. Dalšími výhodami sodíku je jeho tepelná vodivost a to, že nekoroduje potrubí. Méně hezké je, že sodík nesmí nikdy přijít do styku s vodou.

Relativně vysoce obohacený uran
Reaktor bude používat jako palivo uran HALEU. Systém je navržen tak, aby v případě výpadku proudu byly řídicí tyče reaktoru uvedeny do polohy pouze gravitací a poté byly reakce zastaveny. Teplo je odváděno z reaktoru sodíkem a je provozován systém skladování tepelné roztavené soli. To zase ohřívá vodu. Nakonec elektřinu vyrábějí parní turbíny. Demonstrační systém by měl být schopen zásobovat město s přibližně 225 000 domácnostmi.

Foto: Terrapower

Reaktor s mega baterií
Díky zásobníku energie roztavené soli má reaktor obrovskou „baterii“, ve které je dočasně uskladněna elektřina. Cílem je najít ekonomicky zdůvodnitelné řešení fluktuací přírodních zdrojů energie. Sodík je plánován jako doplněk přírodních zdrojů energie. Sodík uchovává energii reaktoru v nádržích s roztavenou solí ve dnech, kdy je síť dobře zásobována solární a větrnou energií. Jadernou energii lze poté použít, když je přirozená síla slabší. Kvůli skladovací kapacitě může reaktor pracovat bez výkyvů. Nádrže mají udržovat téměř gigawatthodinu další energie na vyžádání.

Bill Gates původně doufal, že bude spolupracovat se státním China National Nuclear Corp. Chtěli postavit experimentální jaderné zařízení poblíž Pekingu. Ale v loňském roce byla TerraPower nucena najít nové partnery poté, co Trumpova vláda omezila jaderné dohody s Čínou.