Zkyslé mléko na zahradě: Překvapivý trik pro bohatší úrodu bez chemie
V posledních letech cena hnojiva letí neúprosně nahoru. Není proto divu, že většina zahrádkářů hledá levnější alternativy, které zároveň splňují jejich představy o ekologickém hnojení. Jedno takové velice jednoduché a pro mnohé možná překvapivé řešení se přitom nachází v lednici. A co víc, jedná se o zcela běžnou a dobře dostupnou potravinu.
Levnou, přírodní a ekologicky šetrnou alternativu k běžným chemickým hnojivům, aby člověk v dnešní době pohledal. Anebo ne? Možná to pro vás bude překvapující, ale my jeden tip, který přesně splňuje kritéria popsaná výše, máme. Najdete ho ve své lednici, zvlášť když na něj chvíli po jeho koupení zapomenete. Řeč není o ničem jiném než o zkyslém mléce, kefíru, podmáslí či jogurtové syrovátce. Zkráceně řečeno máme na mysli fermentované mléčné produkty, které mnozí z vás jistě (a zcela zbytečně) vyhazují, jakmile objeví, že doba jejich trvanlivost dávno uplynula.
Proč volit zkyslé mléko jakožto hnojivo
No to je vlastně úplně jednoduché. Zkyslé mléko a další fermentované mléčné výrobky obsahují celou řadu prospěšných látek, které podporují růst rostlin a zlepšují kvalitu půdy. Zejména několik látek se vyplatí jmenovat. Tou nejzásadnější je vápník nezbytný pro vývoj a pevnost buněčných stěn rostlin. Pokud je ho v půdě nedostatek, budete se potýkat s deformovanými plody. Další důležitou látkou je kyselina mléčná, která pomáhá rozkládat složité živiny na lépe vstřebatelné formy.
Díky hnojení zkyslým mlékem se k rostlinám dostanou rovněž mléčné bakterie zlepšující mikrobiální rovnováhu v půdě. Také se podílí na potlačení růstu patogenů. Ale to pořád není vše. Zkyslé mléčné produkty totiž obsahují i stopová množství dusíku, fosforu a draslíku, což jsou hlavní živiny potřebné pro zdravý růst rostlin.

Správné používání zkyslého mléka
Není je to jen tak, rozhodně nestačí nalít mléko na záhonech a jít od toho. To určitě nedělejte! Nezředěné mléko totiž může způsobit přemnožení nežádoucích mikroorganismů, může stát za vznikem nepříjemného zápachu nebo dokonce za poškozením kořenů rostlin. Proto vždy mléko správně nařeďte a až poté aplikujte.
Vybrat si k tomu můžete třeba zálivku přímo ke kořenům. V takovém případě smíchejte zkyslé mléko s vodou v poměru 1 : 4 až 1 : 5 a jednou za dva až tři týdny zalijte rostliny přímo ke kořenům. Nejlépe to funguje na plodovou zeleninu (třeba rajčata, papriky či okurky). Dalším způsobem, jak zkyslé mléko k rostlinám dostat, je starý dobrý postřik na listy. Působí preventivně proti plísním, a to zejména u dýňovitých rostlin a rajčat. Aplikujte ho ideálně za suchého počasí, aby stihl zaschnout.
Třetí způsob využití zkysnutého mléka na zahradě je obohacení kompostu. Malé množství mléka nalijte do kompostu a nechte působit. Podpoříte tím rozklad organické hmoty a urychlíte zrání kvalitního humusu.

V čem tkví to kouzlo
Když se rozhodnete místo klasických hnojiv používat právě zkyslé mléčné produkty, získáte tím hned několik nezpochybnitelných výhod. Předně je takový produkt zcela zdarma. Logicky se zkyslé mléko koupit nedá, naopak musíte „počkat“, až se vám zkazí v lednici. Jinými slovy tak využíváte zbytkový produkt, který by jinak skončil v odpadu.
Je to rozhodně ekologicky šetrné, protože se půda nemusí potýkat s žádným chemickým zatížením. Fermentované produkty naopak podpoří činnost prospěšných bakterií v půdě. Mléko se také postará o to, aby se rostliny nepřekrmily najednou, ale živiny se k nim dostaly pozvolna a zcela přirozeně. To u průmyslových hnojiv není možné. A to nejdůležitější na konec – zkyslé mléko je rozhodně méně nebezpečné pro děti a zvířata. Ve srovnání s některými druhy syntetických hnojiv nehrozí v tomto případě riziko otravy.
Na co si dát pozor
I když jsme zkyslé mléko vychválili, je třeba při jeho používání pořád přemýšlet a nepoužívat ho bezmyšlenkovitě. Rozhodně to s jeho množstvím nepřehánějte. Příliš častá aplikace může způsobit zakyselení půdy nebo nepříjemný zápach. Mléko jakožto hnojivo není vhodné pro suchomilné rostliny v podobě sukulentů, kaktusů nebo různých středomořských bylin. Na mysli máme zejména levanduli a rozmarýn. Dávejte si pozor na to, aby zkyslé mléčné produkty, které v lednici objevíte, byly „bez příchutě“. Ochucené jogurty, slazené nápoje na mléčné bázi nebo mléka s konzervanty jsou totiž pro rostliny škodlivé.
Zdroje: chalupari-zahradkari.cz, ireceptar.cz