Zálivka z cukru pro rajčata: Trik zkušených zahrádkářů pro větší a sladší úrodu
Rajčata by se naprosto bezpochyby mohla zařadit po boku nejoblíbenějších plodin na světě. Tato rostlina, která byla původně pěstována v Jižní a Střední Americe (zejména v oblasti And a na území, která se nachází v blízkém okolí dnešního Mexika), se rozšířila do Evropy nejspíše okolo roku 1550, kdy započala kolonizace zmíněných oblastí. Od té doby ji pěstují významní zemědělci, menší farmáři i hobby zahrádkáři z dlouhé řady států.
Mezi ně patří zcela jistě i Česká republika, kde tuto plodinu mají v oblibě zejména zahrádkáři, kteří ji pěstují zejména ve sklenících. Rajčata se zcela jistě neřadí mezi rostliny, které jsou na našem území obzvláště těžké na pěstování. Na druhou stranu nejsou v žádném případě ani nejjednodušší plodinou, kterou lze zasadit. Vyžadují si totiž poměrně mnoho péče a specifické podmínky. Pokud se o ně nebudete starat s dostatečnou pečlivostí, existuje relativně nemalá pravděpodobnost, že se nakonec nebudete moci radovat z příliš bohaté úrody. Mezi klíčové faktory, které rozhodují o osudu rajčat, se bezpochyby řadí hnojivo a esenciální živiny. V tomto směru je samozřejmě možné vsadit na komerční suroviny, postřiky a hnojiva z obchodů se zahrádkářskými potřebami, ale to vás může v konečném součtu přijít na nemalé peníze. Navíc se v některých produktech může vyskytovat nežádoucí chemie, která z dlouhodobého hlediska vaší zahradě v žádném případě neprospěje. Ve skutečnosti existuje efektivnější a cenově přijatelnější řešení, které spočívá ve výrobě vlastního hnojiva či postřiku. Na výběr máte z mnoha různých surovin, ze kterých je hnojivo na rajčata možné vyrobit. Jedna z nich se dokonce vyskytuje takřka v každé domácnosti. O kterou se jedná?
Domácí hnojivo na rajčata si můžete vyrobit ze suroviny, která se nachází takřka v každé kuchyni
Cukr se k nelibosti výživových poradců nachází víceméně v každé domácnosti. V dnešní době již bezmála každý člověk žijící v moderní společnosti ví, že pravidelná konzumace nadměrného množství této bílé suroviny je pro člověka nesmírně škodlivá. Celé řadě rostlin nicméně může velmi prospět.
To se týká mimo jiné právě rajčat, pro která je glukóza (tedy cukr) základním zdrojem energie. Podobně jako u všech zelených rostlin platí, že by bez tohoto nutrientu nedokázala růst. Cukr totiž slouží rajčatům jako palivo pro všechny buněčné procesy a zároveň si z nich tato rostlina vyrábí škrob, celulózu a celou řadu dalších látek, které jsou nezbytné pro vytváření pletiv (např. stonků, listů a plodů). V neposlední řadě by bez glukózy rajčatům ani nefungoval základní rostlinný metabolismus.
Je samozřejmě pravda, že rajčata si ve většině případů dokáží glukózu vytvořit sama. Pokud jim ovšem věnujete o pár špetek této sladké suroviny navíc, odvděčí se vám obzvláště velkou úrodou sladkých plodů. Cukr však k rostlinám v ideálním případě nesypte – je vhodné z něj nejdříve vyrobit zálivku.

Jak si zálivku z cukru vyrobit
Pokud si chcete zálivku na rajčata vyrobit, není třeba číst nějaké dlouhé manuály. Postup je totiž mimořádně snadný. Ve skutečnosti spočívá pouze v tom, že přidáte do 1,5 litru vody 1 polévkovou lžíci cukru – to je vše. Pokud pěstujete velké množství rajčat, můžete samozřejmě množství vody změnit – jen je třeba se vždy držet poměru 1,5 : 1.

Dejte si nicméně velký pozor, abyste to s cukrovou zálivkou nepřehnali. V opačném případě můžete způsobit kvašení v půdě, nebo přilákat mravence a celou řadu dalších škůdců.
Co se volby cukru týče, nejideálnější jsou podle zkušených zahrádkářů jeho přírodní varianty. Ty totiž zpravidla obsahují ještě minerály a další živiny, které jsou pro růst rajčat důležité.
Zdroje: chalupari-zahradkari.cz, irecept.cz, zivotninapady.cz