Od poloviny května začínám s jedlou sodou na okurky. Úroda pak roste jako blázen. Kýbl plodů z každé rostliny!
Okurky se bezpochyby řadí mezi nejoblíbenější druhy zeleniny na světě. Našly si cestu do celé řady různých kuchyní ze všech koutů naší planety – mimo jiné i do té české, kde mají tuto zeleninu lidé obzvláště v oblibě.
Mnoho lidí zbožňuje okurky mimo jiné z toho důvodu, že jsou poměrně nenáročné na přípravu a mohou se pyšnit velmi příjemnou a osvěžující chutí – proto je lidé do svých jídelníčků zařazují zejména v létě, kdy si to horké počasí přímo žádá. Zároveň se mohou hrdě postavit mezi zdravé potraviny, neboť jsou nízkokalorické a obsahují širokou škálu vitamínů a minerálů – proto jejich konzumaci doporučují i výživoví poradci. Kromě jejich příjemné osvěžující chuti a vysokému obsahu zdraví prospěšných látek jsou pak okurky oblíbené i díky tomu, že nejsou příliš náročné na pěstování. Pokud se ovšem chcete těšit z obzvláště velké sklizně této sympatické zeleniny, je třeba se o ně starat co nejlépe. Pomoci vám může jedlá soda, díky které vám okurky porostou jak nikdy předtím.
Hnojivo z jedlé sody vám přinese bohatou úrodu a zároveň ušetří solidní množství peněz
V obchodech se zahrádkářskými potřebami můžete narazit na širokou škálu různých hnojiv. Ty nemusí být za všech okolností špatné, ale pravda je taková, že jejich koupě nemusí být ani zdaleka nutná. Ve skutečnosti si můžete vyrobit hnojiva domácí, která mohou být nejen o poznání účinnější, ale taktéž výrazně levnější. Navíc budete mít jistotu, že se v nich nenachází žádné škodlivé látky, které mohou vaší zahradě z dlouhodobého hlediska uškodit.
Co se týče okurek, těm může prospět obyčejná jedlá soda, kterou má doma takřka každý. Své o tom ví zahrádkář z Hradce Králové, který tento zázračný bílý prášek okurkám dopřává již několik let:
„Před několika lety jsem si začal vyrábět domácí hnojivo z jedlé sody, které používám na okurky. Nemohu na něj dopustit. Nikdy před tím jsem neměl větší úrodu.“

Jak hnojivo z jedlé sody připravit?
Pokud si chcete hnojivo z jedlé sody vyrobit, není třeba číst žádné sáhodlouhé návody. Jeho příprava totiž není žádná raketová věda, ba naopak – můžete jej nechat vyrobit i vaše dítě, pokud ho práce na zahrádce baví a rádo přiloží ruku k dílu. Stačí jen smíchat 2 lžíce jedlé sody v 15 litrech vody – to je vše.
Hnojte přibližně třikrát až čtyřikrát za sezonu tím způsobem, že ke každé rostlině přilijete zhruba litr roztoku
Jakmile budete mít hotovo, můžete se vrhnout na samotné hnojení okurek. Snažte se ke každé rostlině nalít přibližně litr hnojiva z jedlé sody. Dejte si však bedlivý pozor na to, abyste roztok z vody a jedlé sody na rostliny (zejména listy) nelili v případě, že jsou vystavené přímému slunečnímu záření. V takovém případě by je slunce mohlo nevratně poškodit a připravit živnou půdu pro celou řadu různých onemocnění, mezi něž patří kupříkladu virová či houbová.
Hnojit byste tímto roztokem měli asi třikrát až čtyřikrát za sezonu.
Pro obzvláště silný efekt do roztoku přimíchejte droždí
V případě, že chcete dosáhnou obzvláště silného efektu, přidejte do roztoku vody a jedlé sody ještě asi 25 gramů droždí. To v sobě totiž obsahuje další látky, které mohou okurkám výrazně prospět.

Toto hnojivo můžete použít i na další druhy plodové zeleniny
Hnojivo z jedlé sody není určeno výhradně pro okurky. Použít jej můžete i na další druhy plodové zeleniny – pomoci v růstu může kupříkladu rajčatům. Podle některých zahrádkářů může prospět i různým květinám – například růžím, muškátům, begóniím či hortenziím.
Zdroje: ireceptar.cz, chalupari-zahradkari.cz, living.i.prima.cz