Bazalka doma i na zahradě: Klíč k rychlému růstu a silné aromatické chuti
Bazalka je symbolem středomořské kuchyně. Svěží zelené lístky najdeme na kvalitní pizze, v těstovinách, v pestu, dokonce si je můžeme přidat do smoothie. Pěstovat se dá doma, na zahrádce, v květináči i záhonu. A pokud chcete mít bazalku jako z Itálie, vsaďte na jeden trik, který z ní udělá bujný keřík do pár týdnů.
Péče o bazalku není nijak náročná. Důležité je nespěchat na jaře s její výsadbou ven. Tato bylinka je velmi choulostivá na nízké teploty a jemné listy se poškodí už při poklesu pod 2 stupně Celsia. Jde tedy o letničku, která v záhonech při správné péči roste velmi rychle. Sklízet ji můžete už za pár týdnů, pokud ale nedodržíte při pěstování jedno zásadní pravidlo, dočkáte se vysokého stonku s pár lístky.

Krása i chuť v jednom
Bazalka (Ocimum basilicum) je oblíbená nejen pro svou chuť, ale také pro svůj vzhled. Každému záhonu nebo květináči dodá šťavnatou zelenou barvu a košaté, silně aromatické keříky zkrátka vypadají dobře. Listy bazalky mají široké využití v kuchyni. Přidat je můžete do různých salátů, do pesta, na dozdobení těstovin, pizzy, dezertů. Hodí se do rajčatových omáček, jsou součástí caprese a dalších receptů.
Bazalku můžete konzumovat čerstvou, nebo si listy usušit, nadrtit a využívat je jako koření i v zimě. Je však důležité jí vypěstovat dostatek. Rostlinu tedy vysazujeme do vyhřáté půdy, na slunečné stanoviště. Zemina musí být dobře propustná, aby bylinka nestála ve vodě. Zároveň však potřebuje pravidelnou zálivku, protože tenké listy ztrácí v horkém počasí mnoho vody. Bazalce se nejlépe daří v kombinaci s rajčaty. Ideální je je touto bylinou podsadit, protože jim dodá nezaměnitelnou chuť a aroma. Tyto rostliny mají i podobné nárok na zálivku. Důležitá je i výživa. Použít můžete jakékoliv organické hnojivo, hnojivo na bylinky, nebo třeba to, kterým hnojíte sousední rajčata.

Největší chybu dělá většina lidí
Když bazalka roste, největší a nejlépe vypadající lístky jsou u mladé rostliny ve spodní části. Mnoho lidí je tak sklízí, rostlina pak roste do výšky, a nakonec zůstává hubená a s pár lístky. Zásadní pravidlo při pěstování bazalky je zaštipování vrcholů. Pokud chcete sklízet lístky z mladých rostlin, nebojte se nůžkami odstřihnout všechny horní části stonků. Díky tomu se rostlina v daném místě rozvětví a vzniká tak bujný keřík. Ten bude navíc stabilní, mnohem vitálnější a poskytne více natě ke sklizni.
Zaštípnutí opakujte pravidelně. Kdykoliv se vytvoří nové výhonky s několika páry listů, znovu je zaštípněte. Nebojte se, rostlině tím neublížíte, naopak. Čím častěji ji budete „tvarovat“, tím více bočních výhonů vyroste, a tím větší a plnější keřík získáte.
Pokud bychom bazalku nezaštipovali, velmi brzy také vykvete. To signalizuje konec jejího vegetačního cyklu. Kvetoucí bylinky nejsou jedovaté a mohou se normálně konzumovat. Problém nastává spíše v chuti. Jelikož rostlina investuje veškeré živiny do květů, v listech už chybí látky, které jim dodávají jejich typickou chuť. Výsledkem jsou pak hořké listy bez vůně. Avšak ani při prvních květech ještě není vše ztraceno. Vyzkoušejte bylinku “zmladit” a zaštípněte ji několik pater listů pod květem. Tuto nať vyhoďte na kompost a keřík prohnojte hnojivem bohatým na dusík. U kusů, které mají už řídké listy a zdřevnatělý stonek jsou tyto pokusy o záchranu spíše zbytečné.
Více rostlin, více sklizně
Pokud si chcete během sezóny bazalku opravdu užít, připravit si pesto, nasušit si ji na koření a podobně, budete potřebovat víc než jednu rostlinu. Možností, jak ji rozmnožit, je hned několik. Tou nejjednodušší je koupit si květináč s bazalkou v supermarketu. Najdete je v oddělení zeleniny a výhodou je, že v jednom takovém květináči roste hned několik jednotlivých rostlinek najednou. Vyjměte tedy kořenový bal a rozdělte ho na dvě až čtyři části. Ty vysaďte jednotlivě, zalijte je a zastřihněte.
Další možností je řízkování. Ze vzrostlého keříku si odeberte asi 10 centimetrů dlouhý výhonek, odstraňte z něj spodní listy a dejte ho do sklenice zakořenit. Když se kořínky objeví, vysaďte rostlinu do květináče a máte hotovo.
Zdroje: Gardenersworld.com, Novinky.cz