Nevyhazujte slupky z cibule. Rajčata vám za ně poděkují úrodou
Pokud se v domácnosti shromažďují slupky od cibule, putují pravděpodobně do kompostu, v horším případě do koše. Slupky jsou po ekologické stránce velmi cenné. Mohou se využít jako přírodní hnojivo, nebo jako doplněk při různých zdravotních problémech.
Cibulové slupky lze odložit do kompostu pro pozdější využití v rámci hnojiva, nicméně existuje i mnoho dalších způsobů, jak s nimi naložit užitečněji.
Jaké cenné látky cibule nabízí?
V cibuli se nachází například karoten, který pomáhá rostlinám zdravě růst. Jeho přítomnost u mladých sazenic podporuje odolnost vůči onemocněním a plísním. Dále obsahuje antioxidanty, které mají regenerační a antibakteriální účinky. Látka thiamin podporuje růst kořenového systému. Nakonec fytoncidy jsou aktivní látky, které rostlinám nabízejí antimikrobiální, antimykotické a antivirové účinky.
Výhody hojení rostlin cibulí
Cibulové slupky se jako hnojivo dají použít především u sazenic rajčat, paprik a lilků. Oproti chemickým hnojivům z obchodů mají mnoho prospěšných vlastností.
Cibule přirozeně obsahují látky, které mladé sazenice nezbytně potřebují pro zdravý růst – jedná se o dusík, fosfor a draslík. Díky nim jsou rostliny chráněny před houbovými a bakteriálními chorobami. Rovněž bylo zaznamenáno, že se rostlinám s cibulovým hnojivem vyhýbají škůdci.
Rutin, který je v cibuli obsažený, umí zvýšit hladinu sacharidů v plodinách – díky tomu jsou plody sladší a chutnější. Látky v cibuli umí aktivovat a urychlit metabolismus rostlinných buněk a tkání. Díky tomu umí rostliny vytvářet plody rychleji a rovněž je urychleno jejich zrání.

Z cibulových slupek se dělají odvary a tinktury
V létě mohou zahrádkáři ušetřit mnoho peněz, pokud si z cibulí vyvaří vlastní hnojiva a léčivé tinktury. Tyto přírodní vývary jsou šetrné k životnímu prostředí a neublíží ani mladým sazeničkám.
Odvar z cibulových slupek je univerzální prostředek. Lze jej využít na zeleninu, ovoce, stromky, okrasné i pokojové rostliny. Zkušení zahrádkáři doporučují využít primárně odvar z cibule v následujících případech: růst sazenic se zpomaluje nebo se zastavil; rostliny vykazují známky houbového onemocnění; rostliny jsou napadeny hmyzími škůdci; rostliny si prošly stresujícím stavem – například utržení nebo přesazení.
Cibulové přípravky pro rajčata
K sazenicím rajčat by se produkty z cibule měly přidávat maximálně jednou denně, především u mladých sazenic by se mělo přistupovat opatrně, aby se nadměrným množstvím nutričních látek nepoškodily.

Výluhy z cibule by se měly dělat pouze z čerstvých a zdravých slupek. Pro hnojení rajčat by se výluh měl přichystat bezprostředně před použitím. Výluhy kvůli ztrátě prospěšných vlastností nelze dlouhodobě skladovat.
Pro přípravu výluhu se nasypou čisté a vysušené cibulové slupky do nádoby a zalijí se dvěma litry vody. Nálev se nechá dva dny luhovat. Poté se přelije přes síto a naředí se vodou v poměru 1:2.
Cibulové postřiky se chystají z poloviny celé cibule, která se svaří vroucí vodou a nechá se luhovat asi 12 hodin. Tento roztok se neředí a používá se na listy a stonky sazenic rajčat.
Cibulový extrakt se připraví ze slupek naplněné v půllitrové nádobě. Ta se až po okraj naplní vodkou a luhuje se 8-10 dní na teplém místě. Tento extrakt je možné skladovat v lednici až půl roku.
Zdroje: napadyprokazdeho.cz, prozeny.cz