Soukromý řezník varuje: V supermarketech vám neřeknou, co je v těchto produktech. Dvakrát si rozmyslete, než si toto koupíte
V regálech supermarketů můžete narazit na spoustu pochoutek, které na první pohled lákají ke koupi. Ve skutečnosti se ale za některými z těchto produktů skrývá víc, než byste čekali, a to ne vždy v dobrém slova smyslu. Pokud nechcete riskovat, že si domů donesete něco, co nemá s masem nic společného, raději se těmto potravinám obloukem vyhněte.
O svůj názor se s námi podělil i jeden řezník, který si přál zůstat v anonymitě: „Lidé si často myslí, že si kupují kvalitní mleté maso. Ve skutečnosti to ale může být směs kůže, vody, konzervantů a jen malého množství masa. Tyto výrobky často s čerstvostí nemají nic společného. Doporučuji si nechat umlít maso přímo u řezníka. Jen tak budete s jistotou vědět, co jíte.“
Není mleté maso jako mleté maso
Po mletém mase sahá v obchodech spousta Čechů s cílem připravit si lahodné karbanátky, tradiční sekanou nebo třeba šťavnaté burgery. Pokud si ale chcete na daném pokrmu opravdu pochutnat, je podle odborníků důležité zaměřit se na kvalitu a složení těchto produktů.
Na první pohled mohou všechny produkty v chladicím boxu vypadat zcela totožně. Ve skutečnosti ale mezi nimi mohou panovat zásadní rozdíly. Pokud si kupujete mleté maso, měli byste podle platného zákona dostat pouze čisté maso. Nic víc, nic míň. Zákon o potravinách a vyhláška o požadavcích na maso stanovují, že označení „mleté maso“ smí nést pouze produkt, který obsahuje méně než 1 % soli. Zároveň musí být bez jakýchkoliv dalších přísad.
Vzhledem k tomu se může jednat pouze o maso zbavené kostí, které prošlo procesem sekání nebo mletí. Tato pravidla platí jak pro mleté maso prodávané v běžných supermarketech, tak i v řeznictví. Striktní pravidla platí také pro maximální limity pro obsah tuku. Hovězí mleté maso může obsahovat maximálně 20 % tuku, u vepřového je tato hranice posunuta na 30 %.

Mletý masný polotovar může obsahovat i další přísady
Mletý masný polotovar se od mletého masa může výrazně lišit. Jedná se totiž o výrobek, který kromě samotného masa obsahuje řadu dalších přísad. Především jde o sůl a koření, objevit zde ale můžete i škroby, rostlinné bílkoviny nebo přidanou vodu. V některých případech se setkáte i se stabilizátory, konzervanty a aditivy, které prodlužují trvanlivost výrobku. Dále zde neplatí ani zmíněné přísné limity pro maximální obsah tuku jako u mletého masa.
Vždy si přečtěte etiketu
Poznat kvalitní mleté maso, respektive mletý masný polotovar, v supermarketech může být skutečně ošemetné. Při výběru se vyplatí postupovat podobně jako při nákupu šunky nebo třeba párků. Všímejte si toho, jaký obsah masa etiketa zmiňuje. Čím menší obsah masa bude, tím více zde bude použito vody a jiných přísad. I když tedy výrobek s nižším obsahem masa může lákat na nízkou cenovku, v konečném důsledku vás lépe vyjde skutečně kvalitní maso bez obsahu vody.

Polotovary mohou vypadat lákavěji, je to ale jen na oko
Výrobci masných polotovarů se samozřejmě snaží, abyste v supermarketech sáhli právě po nich. Jejich výroba je totiž pro ně o poznání levnější. K tomuto účelu využívají hned několik triků. Pokud je budete znát, při příští návštěvě supermarketu už na ně budete mnohem lépe připraveni.
V prvé řadě počítejte s tím, že masné polotovary mnohdy kvůli konzervantům vypadají vizuálně lákavěji než čistá masa. V některých případech se do nich dokonce přidávají přírodní barviva (například červená řepa), aby na zákazníky působily ještě lépe.
Zatímco mleté maso je jasně definované, polotovary již mohou nést různé názvy. Aby výrobci zákazníky co nejvíce zmátli, používají například označení „mělněné maso“. Na první pohled totiž zákazníci mohou nabýt dojmu, že kupují právě mleté maso, ve skutečnosti jde ale o polotovar.