Jako lékař vám říkám: Pokud je vám nad 50, tento druh kávy vás může stát zdraví. Vyhněte se mu
Pokud patříte mezi milovníky kávy a kávových nápojů a je vám přes 50, je na místě zpozornět. I když bývá káva v rozumném množství spojována s pozitivními účinky na zdraví, ne všechny její podoby jsou zdraví prospěšné. S přibývajícím věkem byste se proto některým z nich měli vyhnout.
Tato slova potvrzuje i jeden z lékařů: „Problém spočívá především v kávě s vysokým obsahem cukru a umělých přísad. Typicky může jít o nejrůznější instantní nápoje nebo kávy se sirupy podávané ve fast foodech. Tyto nápoje výrazně zvyšují hladinu krevního cukru a mohou proto přispívat k rozvoji cukrovky 2. typu, zejména u starších lidí.“
Káva s cukrem a mlékem může být kalorická bomba
Káva je jedním z nápojů, u kterého můžeme ovlivnit množství kalorií. Sama o sobě téměř žádné kalorie neobsahuje. Respektive 250 ml černé kávy obsahuje zhruba 2 kilokalorie. Problém ale může nastat v případě, kdy si tento nápoj vylepšíte cukrem, mlékem, smetanou, šlehačkou nebo dokonce zmrzlinou. Vysoké množství kalorií bývá spojováno i s nejrůznějšími slazenými sirupy.
Tak například 150 ml černé kávy se 100 ml mléka a 10 g cukru znamená 105 kilokalorií, což už může být na vašem denním příjmu znát. O to samozřejmě více, když si takový nápoj nedopřejete jen jeden, ale dáte si jich hned několik. Se šlehačkou nebo třeba již zmíněnou zmrzlinou se můžete dostat i na 300 kilokalorií za jeden nápoj.

Nadbytek cukru v jídelníčku je hrozbou pro naše zdraví
Pokud jinak dbáte na zdravý životní styl, jedna lžička cukru ve vaší každodenní kávě vám samozřejmě neublíží. Pozornost je ale třeba věnovat situaci, kdy je konzumace cukru skutečně nadměrná.
Zvýšená konzumace jednoduchých cukrů totiž může zvyšovat riziko mnoha onemocnění. Jedná se zejména o nadváhu a obezitu, což může být významným faktorem pro rozvoj vysokého krevního tlaku, zvýšeného cholesterolu a přetěžování kardiovaskulárního systému. Kromě samotného kávového nápoje přitom přirozeně cukr přijímáme i v mnoha dalších jídlech a nápojích během dne. Proto je dobré příjem cukru vědomě hlídat.
Cukr potlačuje chuť kávy
Konzumace kávy bez cukru má i další benefity kromě těch výše zmíněných. Podle odborníků lépe poznáte i mírné chuťové rozdíly mezi jednotlivými druhy kávy a budete je moci vzájemně lépe porovnávat. Pitím kávy s cukrem se tak částečně připravujete o požitek.
Káva přináší řadu zdravotních benefitů
Pokud se rozhodnete pro pití klasické černé kávy, můžete těžit hned z několika přínosů. Samozřejmě ale záleží na tom, kolik tohoto nápoje vypijete. Pokud si dopřejete tři až čtyři šálky denně, můžete snížit riziko úmrtí na srdeční infarkt a mrtvici. Káva totiž obsahuje antioxidanty, které chrání cévy před poškozením a pozitivně ovlivňují metabolismus cukrů.
Káva se řadí mezi nejúčinnější přírodní stimulanty a je pomocníkem i pro správné fungování našeho mozku. Zlepšuje totiž bdělost, paměť i soustředění a dlouhodobě může chránit před neurodegenerativními onemocněními, mezi které patří Parkinsonova a Alzheimerova choroba.

Kdy si šálek kávy dopřát
Možná patříte k lidem, kteří si kávu dopřejí okamžitě po probuzení, nebo k těm, kteří ji popíjejí po celý den. Nutno zdůraznit, že správné načasování má vliv na to, jak se budete během dne cítit a zda například nebudete mít problém s usínáním. I po 10 až 11 hodinách po vypití je kofein stále v našem oběhu a může mít stimulační účinky. Pokud tedy chcete bez problémů usnout, nedoporučuje se pití kávy v odpoledních nebo dokonce večerních hodinách.