Toto nikdy nesmíte udělat po šedesátce! Vaše střeva vás budou nenávidět a skončíte na JIP
Zdravotní problémy často přibývají s věkem. Nejinak tomu bývá také u střev. Ta mohou být kvůli některým našim činům natolik narušena, že se ze zdravého jedince může stát až pacient na JIP.
Střeva jsou klíčovou součástí trávicího systému. Jako taková plní nejednu zásadní funkci, bez které by byl náš život značně omezen. Tenké i tlusté střevo vzájemně spolupracují při trávení potravy. Zatímco v tenkém střevě jsou vstřebávány živiny, v tlustém je zpracováván zbytek potravy a vstřebává se voda. Střeva jsou také místem, kde se nachází až 70 % buněk imunitního systému. Produkují neurotransmitery a z těla pomáhají odstraňovat odpady a toxiny nebezpečné pro náš organismus.
Střeva mohou mít s rostoucím věkem různé problémy
S rostoucím věkem dochází k mnoha zdravotním problémům a ovlivnění funkce jednotlivých orgánů. Totéž platí i pro střeva. Samozřejmě záleží na každém konkrétním jedinci. Pravda je ale taková, že střeva ve starším věku mohou potkat různé nepříjemnosti. Například:
- Snížená motilita střev: Snížená aktivita střev je běžná při nedostatečné fyzické aktivitě, omezeném příjmu vlákniny či dehydrataci. Právě to jsou časté příznaky u starších lidí. Dlouhodobě tyto problémy vedou k zácpě.
- Vliv na trávicí enzymy: S rostoucím věkem se může snížit produkce enzymů, které náš organismus potřebuje pro trávení. U mladých lidí to obvykle nepředstavuje zásadní problém. U starších osob může zhoršené trávení některých potravin pěkně potrápit.
- Divertikly: Divertikly jsou malé váčky na stěně střev. Riziko jejich produkce se s věkem obvykle zvyšuje. Jde přitom o poměrně závažný zdravotní problém, který může způsobovat záněty i další zdravotní komplikace.
- Změna střevní mikroflóry: Ta může negativně ovlivnit nejen trávení, ale také imunitní systém.

Dejte si pozor na svůj jídelníček
Mnoho starších lidí příliš neřeší, jak kvalitní a zdravé potraviny konzumují. Daleko více se ohlíží na cenu a také chuť pokrmů. A tak se stává, že konzumují tučné a mastné jídlo. To bývá zásadním problémem u každého, kdo by si chtěl udržet zdravá nejen střeva, ale i celý organismus.
Možná si říkáte, že takové pokrmy nemohou být natolik nebezpečné, aby při jejich konzumaci člověk skončil v nemocnici. Pokud ale nezdravá tučná jídla jíte od rána do večera, měli byste se skutečně mít na pozoru. Jejich nadměrná a dlouhodobá konzumace totiž podporuje zánětlivá onemocnění střev. Zvyšuje se například riziko vzniku Crohnovy choroby. Větší riziko je také u onemocnění rakovinou tlustého střeva, dojít může i k syndromu dráždivého tračníku.

Střevům můžete ulevit mnoha různými způsoby
Chcete-li si udržet střeva ve formě i po šedesátce, rozhodně myslete na to, co jíte. Tučná jídla dnes mají mnoho zdravějších alternativ. Dáte-li si smažený řízek či pečený bůček jednou za čas, rozhodně vám neublíží. Je ale potřeba nad skladbou jídelníčku přemýšlet a tučná jídla zařazovat jen velmi zřídka.
Už víte, čemu byste se měli ve vyšším věku vyhnout, pokud chcete zachovat zdraví střev. Jak ale zdraví tohoto orgánu podpořit? Je to poměrně jednoduché. Úplným základem je váš jídelníček. Zaměřte se na zvýšení příjmu vlákniny, která je alfou a omegou pro zdravou funkci střev. Vyvážený jídelníček by měl obsahovat ovoce, zeleninu i luštěniny. Zpracované potraviny by se v něm měly vyskytovat co nejméně.
Nezapomínejte ani na dostatečný pitný režim ideálně složený z vody a jiných neslazených nápojů. Zdravou střevní mikroflóru podpoří probiotika, která jsou obsažena v různých mléčných výrobcích či kysaném zelí.