Tenhle plevel nikdy netrhejte! Má silnější účinek než hnojivo z obchodu
Většina lidí se snaží proti prorůstajícímu plevelu co nejrychleji zasáhnout. Jenže existují rostliny, které se sice jako nepříjemný plevel tváří, ale ve skutečnosti se jedná o naprostý zázrak přírody. Jedna z nich obsahuje spoustu živin, díky čemuž se hravě vyrovná i průmyslově vyráběným hnojivům.
Některé druhy rostlin jsou významným zdrojem dusíku, draslíku a dalších látek, které rostliny potřebují ke svému zdravému růstu. Místo, abyste s tímto plevelem bojovali, jej zkuste proměnit v přírodní tekuté hnojivo či mulč. Uvidíte, že vám vaše zahrada poděkuje.
Zázračná rostlina, kterou mnoho lidí přehlíží
Ceněnou rostlinou v zahradě je kopřiva dvoudomá, kterou má mnoho lidí tendenci přehlížet. Snažíme se jí co nejrychleji zbavit, aby se nerozrostla, přitom ji ale můžeme skvěle zužitkovat. Právě kopřivový výluh je totiž skvělým hnojivem. Pomáhá přirozenou cestou odpuzovat škůdce, zabraňuje nejrůznějším chorobám a přispívá k regulaci pH půdy. Vzhledem k tomu se jedná o perfektní alternativu k umělým hnojivům a pesticidům.
Pokud se rozhodnete kopřivu v záhonu nechat, může to přinést několik výhod. V prvé řadě tato rostlina přitahuje užitečný hmyz, jako jsou například slunéčky či pestřenky. Kořeny kopřivy skvělým způsobem provzdušňují půdu a pomáhají zde udržet vlhkost. Po odumření pak kopřiva přirozeně obohacuje půdu o organickou hmotu a minerály. Posekaná kopřiva může posloužit jako mulč a tím pádem přírodní zelené hnojivo.

Jak si vyrobit hnojivo z kopřiv
Ne vždy je samozřejmě žádoucí, aby na jinak čistém záhoně prorůstaly kopřivy. Pokud se už rozhodnete se tohoto plevele zbavit, určitě jej nevyhazujte. Místo toho se pusťte do domácí výroby hnojiva, které budete moci použít na různé druhy rostlin v zahradě nebo třeba na trávník.
Výroba hnojiva z kopřiv je přitom poměrně jednoduchá a hravě ji zvládnete. Nejprve budete potřebovat čerstvé listy kopřivy. Ty jemně omyjte pod tekoucí vodou a nakrájejte na menší kousky. Připravené listy následně vložte do dostatečně velké nádoby a vše zalijte vodou tak, aby byly zcela ponořeny pod vodou. Nádobu umístěte na teplé, ale zároveň zastíněné místo. Nádoba musí zůstat otevřená. Případné víko by totiž bránilo přístupu potřebného kyslíku, který je v procesu velmi důležitý.
Proces fermentace kopřivy trvá zhruba jeden až dva týdny. Čas od času celou směs promíchejte a sledujte, zda směs správně kvasí. Po uplynutí této doby můžete odvar scedit a listy vyhodit. Výsledný výluh můžete používat samostatně, případně jej naředit vodou.

Pro které rostliny je zálivka z kopřiv vhodná?
Zálivku z kopřiv v zahradě ocení zejména ty rostliny, které přijímají živiny prostřednictvím kořenů. Typicky se jedná o zeleninu, bylinky nebo keře. Díky kopřivové zálivce se živiny postupně uvolňují do půdy, díky čemuž k nim mají rostliny přístup po delší dobu.
Kopřivový výluh je však možné na rostliny aplikovat též ve formě postřiku přímo na listy jednotlivých rostlin. Tato cesta je ideální pro rostliny, které právě prostřednictvím listů přijímají své živiny. Typickými zástupci jsou některé okrasné rostliny a některé druhy zeleniny (například rajčata a papriky).
Důležité je však také pamatovat na správně zvolenou četnost zalévání zahrady kopřivovým výluhem. V této souvislosti záleží na mnoha faktorech, jako je konkrétní druh rostliny, aktuální spotřeba vody, stav porostu nebo aktuální povětrnostní podmínky. Stejně jako u jiných hnojiv se však obecně doporučuje přistoupit k zalévání kopřivovým vývarem jednou za dva až čtyři týdny během období, kdy rostliny rostou.
Zdroje: ireceptar.cz