Cukety jako z pohádky? Postříkejte je tímto domácím roztokem. Funguje líp než chemie
Pěstujete-li na zahradě cukety, měli byste zpozornět. Přinášíme vám recept na domácí postřik, díky kterému budete mít úrodu jako nikdy dříve. Tento domácí roztok připravíte během pár minut, jeho účinky si ihned zamilujete.
Péče o cukety není nijak komplikovaná. Obvykle ji zvládnou i zahrádkáři začátečníci. Při výsadbě pamatujte na to, že cuketa potřebuje dostatek slunce. Vybrat si můžete několik různých druhů výsadby. Přímá výsadba na záhon může probíhat od poloviny května. Předpěstování doma můžete provést již v dubnu s následnou výsadbou v druhé polovině května. Aby měly cukety dostatek místa, ideální je nechat mezi jednotlivými rostlinami rozestup přibližně 80 centimetrů. Nezapomínejte na pravidelné zalévání ke kořenům.
Oblíbená zelenina nejen při hubnutí
Cukety jsou oblíbenou surovinou při hubnutí. Z více než 90 % je tato zelenina tvořena vodou. Díky tomu je jejich kalorická hodnota pouze 17 kcal na 100 gramů. Lidé ji tak mají rádi jako přílohu i hlavní surovinu při dietním vaření.
Cuketa je také bohatá na vlákninu. Ta podporuje správné trávení a reguluje pohyb střev. Cuketa obsahuje také vitamíny C, K nebo skupiny B. Mimoto je bohatá na draslík, hořčík a mangan. Toto složení pozitivně podporuje zdraví srdce a má i silné antioxidační účinky. Ty chrání oči, ale také lidské buňky před stresem.

Roztok na cukety stojí jen pár korun
Aby byly cukety dostatečně velké, dopřejte jim kvalitní zálivku. Tu lze připravit z přírodních surovin. Do 4 litrů teplé vody přimíchejte 15 lžic cukru a 15 gramů sušeného droždí. Tuto směs nechte odstát přibližně 10 hodin. Po následném promíchání postřik sceďte a večer nebo ráno postříkejte celou rostlinu. Takto připravená směs je ekologicky bezpečná. Nemusíte se tak obávat žádné alergické reakce nebo ohrožení okolní přírody. Postřik zlepšuje chuť plodů, rostlina je navíc odolnější proti plísním.
Trápí-li cukety plísně, aplikujte na ně mléčný postřik v poměru 40 % mléka a 60 % vody. Obsažený protein vytváří ochrannou vrstvu. Rostlinu ochrání i česnekový postřik nebo mýdlový roztok. Ten připravíte z jednoho litru vody a jedné čajové lžičky tekutého mýdla. Účinně bojuje i proti mšicím či sviluškám.
Uměním je včasné sbírání úrody
Pokud si na cuketách chcete co nejvíce pochutnat, nenechte je růst zbytečně dlouho. Nejchutnější jsou ve středně raném stadiu zralosti. V takovou chvíli jsou mladé, šťavnaté a přitom ještě nemají tvrdá semena. Vhodnou velikostí je 15-20 centimetrů. Protože cukety rostou velmi rychle, pravidelně je kontrolujte, abyste je nesklidili pozdě.
Přerostlé cukety, které mají obvykle okolo 30-40 centimetrů, již nejsou tak chutné. Mají tvrdou slupku, jsou moučné a tužší je i jejich dužina. V takovém stavu se hodí na zavaření či přípravu polévek. Ze zralých cuket můžete připravit mnoho chutných pokrmů. A to jak na slané, tak i sladké způsoby.

Oblíbené jsou cuketové lasagne, které v receptu nahrazují těstoviny. Jako bramborák lze připravit cuketové placky, které nahrazují brambory. Chutné jsou i cukety plněné masovou nebo zeleninovou směsí. Pochutnat si můžete i na poměrně netradičním cuketovém guláši. I v něm cuketa nahrazuje brambory.
Zdroje: iReceptar, Rostlinky, Denik