Od 50 jím 100 g tohoto zázraku každý den. Je mi 70 a cítím se na 20
Někdy stačí do svého jídelníčku zařadit nenápadnou surovinu a rázem se budete cítit mnohem lépe. Nemusí se jednat o žádné pilulky ani přísné diety. Zázraky přírody vám dokážou poskytnout více energie, lepší náladu a vitalitu. A i v pokročilém věku se můžete cítit jako před několika desítkami let.
Tuto surovinu si můžete koupit nebo si ji dokonce vyrobit doma. Klíč k úspěchu ale tkví v pravidelnosti. Pokud s konzumací tohoto pokrmu začínáte, možná pro vás bude obtížné sníst hned 100 gramů. Ale časem se k tomuto číslu hravě dostanete.
Výživová bomba s dlouhou historií
Zatímco u nás se tato surovina zpopularizovala teprve nedávno, v Jižní Koreji ji konzumují dospělí i děti. Podává se zde prakticky ke každému jídlu. Podle některých zdrojů dokonce průměrný Jihokorejec sní 18 kg tohoto pokrmu ročně.
Zázrakem pro zdraví je kimchi. Pokud tento pojem slyšíte poprvé, jedná se o fermentovanou zeleninu. K tomuto procesu se využívají bakterie mléčného kvašení. V Asii má více než 2 000 let dlouhou historii a v posledních letech se těší popularitě po celém světě. Lidé jej milují díky jeho charakteristické a komplexní chuti, která skvěle doplní nejrůznější jídla v průběhu dne.

Obsahuje probiotika a důležité vitamíny
Kimchi je doslova nabité zdraví prospěšnými látkami. Jeho konzumací potěšíte nejen své chuťové pohárky, ale i své zdraví. Korejci přitom tento pokrm považují za národní poklad a pomyslný lék na dlouhověkost. První zmínky o něm pocházejí již z období Tří království (57 př. n. l. až 668 n. l.), kdy se jednalo o skvělý způsob, jak uchovat zeleninu. V průběhu let se recepty měnily a přizpůsobovaly se dostupným surovinám a chutím.
Kimchi obsahuje probiotika a přispívá tak ke zdravé funkci trávení. Pomáhá čistit střeva od toxinů a stimuluje lepší vstřebávání živin. Navíc obsahuje velké množství vlákniny a podporuje pravidelné vyprazdňování.
Tato pochoutka je rovněž významným zdrojem antioxidantů. Tělo proto účinně chrání před oxidačním stresem a účinky volných radikálů. Posiluje imunitní systém a má vliv na zpomalení stárnutí.
V neposlední řadě tato kvašená zelenina obsahuje prospěšnou bakterii, která zmírňuje chutě k jídlu. Může být proto skvělým pomocníkem i pro ty, kteří se snaží zredukovat svou váhu.
Jak kimchi zařadit do svého jídelníčku
Doporučená denní dávka kimchi činí zhruba 100 až 150 gramů. Tuto kvašenou zeleninu lze přitom konzumovat jako přílohu k různým pokrmům, například během oběda nebo večeře. V podstatě se může jednat o takový přílohový salát.
Pokud patříte mezi citlivější jedince, můžete mít zpočátku potíže uvedené množství kimchi za den sníst. V takovém případě je vhodnější začínat s menší dávkou a tu postupně navyšovat. Pokud totiž nejste zvyklí na konzumaci kvašené zeleniny, může vašemu tělu chvíli trvat, než si na fermentované potraviny navykne.

Z čeho se kimchi připravuje
Základem tradičního korejského kimchi je čínské zelí, nicméně obsahovat může i jiné druhy zeleniny. Často se můžeme setkat například s ředkví, okurkou nebo cibulí. Do směsi se přidává také česnek, zázvor, rybí omáčka a chilli papričky. Použitým množstvím chilli papriček můžete snadno korigovat výslednou pálivost pokrmu. Pokud vám pikantní jídlo nevyhovuje, lze se bez chilli zcela obejít.
Fermentování zeleniny trvá několik dní až týdnů a probíhá při pokojové teplotě. Čím déle necháte zeleninu kvasit, tím intenzivnější chuti přirozeně docílíte.