Jsem lékařka a toto jím denně. Chráním ledviny, játra a kosti. Nevadí mi být okolí pro smích
Pokud byste po lidech chtěli, aby vám sestavili seznam věcí, které jsou pro ně nejdůležitější, drtivá většina z nich by nejspíše nezapomněla zmínit pevné zdraví. O to větším paradoxem je, že nemalé množství jedinců o svůj organismus příliš nepečuje.
Kouření, konzumace uzenin a cukrovinek či pravidelné pití alkoholu je v České republice relativně velkou částí společnosti považováno za akceptovatelný standard. Naopak lidi, kteří používají kalorické tabulky a zajímají se o zdravou stravu, se nezřídka setkávají s nepochopením. To se bohužel projevuje i na nemalém množství statistik, které mapují četnost výskytu různých zdravotních problémů – Česko se mnohdy umísťuje na nejvyšších příčkách žebříčků, které se zaměřují na procentuální výskyt nemocí.
Pokud to tedy se svým zdravím myslíte skutečně vážně, neměli byste v žádném případě tlaku okolí podlehnout. Raději si jděte pevně za svým, i když se vám někteří lidé v okolí budou smát. V budoucnu se pak může s nemalou pravděpodobností stát, že tito jedinci, již stáli na druhé straně barikády, budou svého chování i přístupu ke zdraví litovat. Toho si je dobře vědomá i lékařka, která si pro povahu této záležitosti přála zůstat v anonymitě. Ta si do práce na pravidelné bázi nosí pokrm, který prospívá kostem, játrům, ledvinám a dalším orgánům, ačkoliv moc dobře ví, že se bude muset vypořádávat s narážkami a posměšky okolí.
Lidé si ze mě utahují, ale já můžu na rozdíl od nich s čistým svědomím říct, že dělám pro své zdraví maximum
„Už léta si dělám domácí pomazánku z červené řepy, tvarohu a trochou humusu, kterou pak namažu na celozrnný chléb a nosím s sebou do ordinace. Kolegové i pacienti se na mě při jezení této svačiny mnohdy dívají poněkud odpudivě a nezřídka musím dokonce čelit nehezkým posměškům či narážkám. Lidé si ze mě zkrátka utahují, ale já můžu na rozdíl od nich s čistým svědomím říct, že dělám pro své zdraví maximum,“ podělila se o svou zkušenost anonymní lékařka s tím, že doufá, že se počet lidí, jimž není zdraví lhostejné, bude v blízkých letech zvyšovat.

Kombinace tvarohu a červené řepy má na zdraví mimořádně pozitivní vliv
Není pochyb o tom, že tvaroh vytváří společně s červenou řepou naprosto dokonalou nutriční kombinaci.
Červená řepa je totiž plná antioxidantů a minerálních látek, z nichž nejhojněji jsou zastoupeny vitamíny C, B1, B2, B3, B5, B6 a B9 (ve 100 gramech je až 28 procent doporučené denní dávky) či minerály mangan, zinek, železo, měď, hořčík a draslík. Za zmínku pak stojí i betanin, jehož je v této zelenině vskutku požehnaně.
V červené řepě ovšem chybí dostatečné množství kvalitních bílkovin a rovněž není nijak zvláště bohatá na vápník. Právě z toho důvodu se skvěle doplňuje s tvarohem, v němž se vápníku a bílkovin nachází přehršel. Humus se pak používá spíše jen na dochucení.

Pomazánka z červené řepy a tvarohu zažene celou řadu zdravotních neduhů
Díky obsahu antioxidantů a minerálních látek se může červená řepa pyšnit nemalým množstvím zdraví prospěšných efektů. Má například velmi příznivý vliv na funkci jater, pomáhá chránit ledviny, udržuje krevní tlak pod kontrolou a dle některých studií dokonce dokáže snížit riziko rozvoje některých typů rakoviny.
Tvaroh má zase pozitivní efekt na zdraví kostí a růst svalů.