Kvíz: Otestujete dlouhodobou paměť: Jaká byla cena chleba, brambor a vajec před pandemií v lednu 2020?
V březnu tohoto roku uplynulo pět let, co se v Česku objevili první nakažení covidem-19. Na tento den a následující období by spousta lidí pravděpodobně nejraději zapomněla. Po pár týdnech se velkou rychlostí uzavřely školy, restaurace a další veřejné a soukromé sektory.
Kvůli rozšíření koronaviru dodnes pociťujeme následky, které pandemie způsobila. Její připomínky jsou patrné například v dopravních prostředcích, kde je při respiračních potížích stále nařízeno či doporučeno nosit roušky.
Ekonomické dopady jsou viditelné i po pěti letech
I když už od covidu uplynula poměrně dlouhá doba, do městských center a obchodů se vrátil život a továrny všech typů pracují na plné obrátky, česká ekonomika stále pociťuje významné rozdíly mezi dobou před covidem a po něm.
K situaci, v níž se zásadně změnil přístup lidí k ekonomice a práci, se vyjádřil předseda Národní rozpočtové rady Mojmír Hampl:
„Covid poprvé v novodobých dějinách přinesl velké části populace zkušenost, že koláče mohou někdy být i bez práce – tedy na dluh.“
Vysvětluje, že si lidé nejen navykli na častější využívání kreditních karet a úvěrů, ale také si mnoho pracovníků uvědomilo, že svou práci mohou vykonávat i mimo klasické pracoviště. Covid vyvolal změny na pracovním trhu a mnoho firem začalo zavádět možnost částečné nebo úplné práce z domova.
Gastronomie patřila mezi nejvíce zasažené odvětví
Pro potravinářský průmysl a především pro gastronomický průmysl byly covidové restrikce častým důvodem k úplnému uzavření podniku. I po znovuotevření restaurací se lidé nevrátili k zaběhlým zvykům.

Ukázalo se, že lidé začali restaurace navštěvovat mnohem méně a jejich nákupní chování v oblasti potravin se výrazně změnilo. Primárně za to mohou faktory, mezi které patří zvýšené ceny surovin a vyšší daňová zátěž. Pan Luboš Kastner, místopředseda Asociace malých a středních podniků, potvrzuje, že cenová hladina vzrostla během covidu o 50 %.
Tyto faktory způsobily, že se gastronomické podniky musely přizpůsobit novému spotřebnímu chování. Restaurace například začaly více využívat možnosti rozvozů. Nejhůře to odnesly hospody v malých městech, kde zájem o občerstvení klesl pod hranici udržitelnosti, protože si místní zvykli na domácí kuchyni.

Jak vypadala doba předcovidová?
V následujícím kvízu je možné si připomenout, jak vypadaly ceny před úderem covidu.