Na talíři máte červy, ani o tom nevíte. Nové složení potravin děsí veřejnost
Představa, že byste měli do svého jídelníčku zařadit hmyz, není pro dlouhé zástupy lidí úplně příjemná. Ve skutečnosti se však s ne úplně malou pravděpodobností během vašeho života alespoň jednou stalo, že jste nějakého zástupce této říše drobných živočichů pozřeli, aniž byste o tom měli sebemenší tušení – tedy alespoň v případě, že konzumujete ovoce, protože v něm se červy skrývají mnohem častěji, než byste možná čekali.
Pokud vaše ústa ještě žádný druh hmyzu neochutila, šance, že se tak stane, se nedávno mnohonásobně zvýšila. Mohou za to kroky Evropské unie, která schválila, že výrobci mohou začít přidávat sušeného moučného červa do vybraných potravin. O které potraviny se jedná? A měli byste se jich bát, nebo se jedná o pozitivní legislativní posun směrem dopředu?
Moučné červy budete moci najít v pečivu, těstovinách i dalších potravinách, které lidé konzumují velice často
Pokud by vás zajímalo, ve složení kterých potravin budete moci narazit na položku „prášek z moučného červa“, odpověď je relativně rozsáhlá. Evropská unie totiž povolila použití této suroviny pro výrobu cukrářských produktů, těstovin, zpracovaných výrobků z brambor (kupříkladu hranolky či krokety), sýrů nebo výrobků ze sýru, ovocných a zeleninových zavařenin či chlebů i jiného pečiva.
Slušelo by se nicméně dodat, že do všech z výše zmíněných potravin se bude moci přidávat maximálně 4 % prášku z moučných červů.

Přidávat moučné červy do potravin zatím smí pouze francouzská společnost
Povolení přidávat moučné červy do výše zmíněných potravin zatím dostala pouze francouzská společnost, jejíž název zní Nutri Earth. Je však více než pravděpodobné, že seznam firem, jež budou červy do potravin přidávat, se začne v blízké budoucnosti rozšiřovat.
Hmyz v potravinách může prospívat lidskému zdraví
Pokud se vám příliš nelíbí představa, že se ve vašem jídle nachází moučný červ či jiný druh hmyzu, částečnou útěchou pro vás může být fakt, že konzumací těchto surovin můžete prospět svému zdraví.
Například nutriční profil sušených moučných červů zní naprosto fantasticky. V první řadě se jedná o skvělý zdroj bílkovin – ve 100 gramech sušených moučných červů najdete až 51 gramů vysoce kvalitních bílkovin (proteinů) s takřka optimálním aminokyselinovým spektrem. To potěší zejména každého sportovce, pro které jsou bílkoviny velmi důležité. Jen pro srovnání – ve vařeném kuřecím mase, které je považováno za jeden z nejlepších zdrojů proteinů, najdete zhruba okolo 30 gramů bílkovin na 100 gramů. Ve druhé řadě se v moučných červech nachází i zdraví prospěšné mikronutrienty. Z minerálů stojí za zmínku vápník, železo, zinek, fosfor či hořčík, z vitamínů pak A či B 12.
Chov hmyzu je šetrnější k životnímu prostředí
Dalším důvodem, proč byste měli mít z této zprávy dobrý pocit, je, že chov hmyzu je údajně šetrnější k životnímu prostředí než chov drtivé většiny hospodářských zvířat. Pokud tedy máte rádi naši planetu, můžete zapřemýšlet nad tím, zda není čas na výměnu hovězího masa za moučné červy či jiné zástupce nejpočetnější třídy živočichů na světě.

Kromě moučného červa můžete v potravinách narazit rovněž na cvrčky či sarančata stěhovavá
Prášek z moučného červa nebude jedinou hmyzí surovinou, kterou můžete v potravinách objevit. Již před nějakou dobou totiž bylo povoleno používání cvrččí mouky a rozemletých sarančat stěhovavých.
Cvrččí mouka se mimochodem může přidávat i do sušenek či piva.