Jak a kde sbírat medvědí česnek, aby vás nechytli a nedostali jste obrovskou pokutu
Neplaťte za něco, co si můžete zdarma nasbírat v lese. Medvědí česnek patří mezi oblíbené jarní bylinky, která nejen skvěle chutná, ale přináší i mnoho zdravotních benefitů. Kde jej můžete nasbírat a zároveň neporušit pravidla ochrany přírody?
Medvědí česnek se stává stále oblíbenější surovinou do kuchyně. Na farmářských trzích nebo v obchodech si ho můžete pořídit za stovky korun za kilo. Proč utrácet, když si ho můžete nasbírat sami v lese? Jen pozor, lehce se zamění za jedovatou rostlinu.
Kde medvědí česnek roste?
Jak je už z názvu zřejmé, tak bylinka má výraznou česnekovou vůni i chuť. Roste především ve vlhkých listnatých lesích podél potoků nebo na stinných vlhkých místech a tvoří husté zelené koberce. Nejčastěji na něj natrefíte pod buky, duby nebo habry. Na co je však potřeba myslet? Zdali se nenacházíte v nějaké chráněné krajinné oblasti, kde je sběr omezen (např. 2 kg na osobu) nebo zcela zakázán. V národních parcích a přírodních rezervacích vám navíc hrozí vysoké pokuty. Také se ujistěte, že nejste na soukromém pozemku.
Jak jej správně sbírat?
Jak medvědí česnek sbírat? Především šetrně, ať nepoškodíte přírodu a zachováte možnost růstu pro další sezónu. Nejlepší doba na sběr je březen až květen, než začne rostlina kvést. Jakmile se tak stane, tak listy ztrácí na chuti. Sbírejte pouze listy a nevytrhávejte celou rostlinu s cibulkou. Používejte nožík nebo nůžky, ať rostlinu nepoškodíte. Nasbírejte si jen takové množství, které spotřebujete.
Na co si dát pozor?
Na co si musíte dát pozor při sběru medvědího česneku? Především na záměnu s konvalinkou nebo ocúnem. Obě tyto rostliny jsou jedovaté a velmi podobné medvědímu česneku. Medvědí česnek poznáte podle podlouhlých zelených listů, bílých hvězdicových květů a výrazné česnekové vůně. Pokud si nebudete jistí, právě nejspolehlivějším testem, zdali máte správnou rostlinku, je česneková vůně – jedovaté rostliny po česneku nevoní.

Zdravotní benefity a využití v kuchyni
Medvědí česnek má mnoho zdravotních benefitů. V první řadě je plný vitamínů a antioxidantů, podporuje imunitu, snižuje krevní tlak, napomáhá trávení a působí antibakteriálně. Nať medvědího česneku obsahuje velké dávky vitaminu C. Mnoho lidí jej využívá jako prostředek k jarní detoxikaci.
Také v kuchyni má bohaté využití a je skvělý na mnoho výtečných pokrmů. Mezi velmi oblíbené patří například česnekové pesto. Česnek stačí smíchat s olivovým olejem, ořechy a parmezánem a máte výbornou svačinku. Medvědí česnek se také přidává do polévek či pomazánek pro jeho svěží chuť. Medvědí česnek můžete také sušit nebo zamrazit, aby vám zůstal čerstvý nebo z něj udělat bylinkový olej, kdy česnek uchováte v plné síle co nejdéle.
Zdroje: Agentura ochrany přírody, Apetit, Pro ženy, Wikipedie